Pinochet’i yargılatan savcıya ceza

İspanya Yüksek Mahkemesi’nin verdiği bu kararı temyiz etme hakkı olmadığını kaydeden Daily Telegraph, Baltasar Garzon’un bazı tutuklularla avukatları arasında geçen telefon konuşmalarını gizlice dinletmekten suçlu bulunduğunu aktardı.

İspanyol yargıç, eski Şili diktatörü Augusto Pinochet’nin Madrid’de yargılanması için, Pinochet’nin Londra ziyareti sırasında tutuklanmasını sağlamış ve İspanya’ya iade edilmesi için mücadele vermişti.

Daily Telegraph, uluslararası şöhrete sahip soruşturma yargıcı hakkında ülkesi İspanya’da kamuoyunun ikiye bölündüğünü yazıyor. Gazeteye göre, 56 yaşındaki yargıç, kimilerinin gözünde bir kahraman. Siyasi bir karalama kampanyasının kurbanı olduğunu iddia ediyorlar. Kimileri ise haddini aşan ve yetkilerinin sınırını tanımayan bir hukukçu olduğu kanısında. Adaletten ziyade, şahsi şöhret peşinde koştuğunu düşünüyorlar.

Garzon 2008 yılında, Franco dönemindeki kayıp kişilerin soruşturulması emrini vererek İspanya’yı karıştırmıştı. Bu talebin İspanya’da General Franco döneminde işlenen suçlar için çıkarılan affın hükümleriyle çeliştiği belirtiliyor ve tartışmalı yargıç hakkında yetkilerini aştığı gerekçesiyle bu konuda açılmış bir dava da var.

İspanyol iç savaşı ve bunu izleyen faşist diktatörlük döneminde 114 bin kişinin kaybolduğunu yazan Daily Telegraph, bu dava ile ilgili kararın da önümüzdeki günlerde açıklanacağını bildiriyor.

1331110cookie-checkPinochet’i yargılatan savcıya ceza

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.