Pisliğe tepki gösterdi, işten atıldı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) bünyesinde bulunan Gökpınar su kaynağında işçi olarak çalışan Sabit Kızılhan, Acıpayam ilçesinden geçen Dalaman Çayındaki kirliliğe karşı gösterdiği tepkiler yüzünden işten çıkarıldı.

Amirleri tarafından kirlik konusundaki görüş ve eleştirilerini dile getirdiği için sözlü olarak uyarıldığını öne süren Kızılhan, 2 Ağustos günü de telefonla işine son verildiğini öğrendiğini söyledi. İşten atılmasının ardından Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başta olmak üzere yetkililerden randevu talep ettiğini ancak bir yanıt alamadığını belirten Kızılhan, yargı yoluyla hakkını arayacağını söyledi.

Burdur’un Gölhüsar ilçesinden doğan Dalaman Çayı, Denizli ve Muğla sınırlarını aşarak Akdeniz’e ulaşıyor. Ancak bir zamanlar 229 kilometrelik yolculuğu boyunca geçtiği vadilere ve ovalara bereket taşıyan Dalaman Çayı, son yıllarda sanayi ve kentsel atıklar yüzünden adeta ölüm kusar hale geldi. Geçtiğimiz ay Denizli’nin Acıpayam ilçesinde toplu balık ölümleriyle gündeme gelen Dalaman Çayı’ndaki kirliliğe dikkat çekmek isteyen yöre halkı, eylem yaparak yetkililerden sorunun çözülmesini talep etti.

VALİLİKTEN KİRLİLİK AÇIKLAMASI

Eylemin ardından açıklama yapan Denizli Valiliği ise bölgedeki hayvan besiciliği ve süt ürünleri işletmesinin atıklarının Dalaman Çayı’na ulaştığının gözlemlendiğini belirterek işletmeye gerekli uyarının yapıldığını kaydetti. Valilik açıklamasında, atık boşaltılan Dalaman Çayı’nda ağır metale rastlanmadığı belirtilirken, askıda katı madde, kimyasal oksijen ihtiyacı, amonyum azotu ve fosfat fosforu bulunduğu kaydedildi.

Dalaman Çayı
Dalaman Çayı

O EYLEME KATILAN DESKİ İŞÇİSİ İŞTEN ATILDI

Dalaman Çayı’nın kirletilmesine tepki gösterenler yurttaşların arasında bulunan DESKİ çalışanı Sabit Kızılhan, eylemin ardından önce amirleri tarafından sözlü olarak “Böyle işlere karışma” denilerek uyarıldı, ardından ise işten çıkartıldı.

‘DIŞKIDAKİ DOMATES ÇEKİRDEĞİ MEYVEYE DURDU!

İşten çıkartılmasının ardından Dalaman Çayı’nın kıyısına giderek çamaşır yıkama eylemi yapan Kızılhan, Dalaman Çayı’ndaki kirliliği dile getirmekten geri adım atmayacağını belirterek, “Burası pislik akıyor. Dışkılarda bulunan domates çekirdeklerinden yetişen fideler meyveye durdu. Bugün bu pisliğe sessiz kalanlar gün gelecek bir damla suya hasret kalacak. Nehirler, göller kuruyor, su kaynaklarımız yok oluyor” diye konuştu.

‘BU İŞLERLE UĞRAŞMA İŞİNDEN OLURSUN’ TEHDİDİ

DESKİ’de işçi olarak çalıştığını anlatan Kızılhan, aynı zamanda Girenizliler Derneği’nin kurucu bakanlığını yaptığına da dikkat çekerek, “Yöredeki sorunları zaman zaman gündeme getirmeye çalışıyoruz. Ancak bu yüzden haksız şekilde işten çıkartıldım. Amirlerim ‘bu işlerle uğraşma, işinden olursun’ diye beni tehdit etti. Ancak sorunları dile getirmek her şeyden önce bir yurttaş olarak bizim sorumluluğumuz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANINDAN RANDEVU İSTEDİM, GÖRÜŞEMEDİM

İşten çıkartıldığını öğrenince Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan başta olmak üzere DESKİ yetkililerinden de randevu talebinde bulunduğunu belirten Kızılhan, bu girişimlerinden olumlu yanıt alamadığına dikkat çekerek, “Daha sonra yaşadığım sorunu dile getiren bir mektup yazarak tüm ilgililere gönderdim. Amirlerimin bana yönelik tehditlerini anlattım. İşten çıkartılmamının nedeninin Dalaman Çayı’ndaki kirliliğe karşı verdiğim mücadele olduğunu dile getirdim. Ancak henüz hiç bir geri dönüş olmadı. Asgari ücretle çalışıyordum ama sonunda düzenli bir işim vardı. Eskiden hak, adalet vardı. Ama artık burada yok. Burada ‘tamam şefim, sen ne dersen o olur şefim’ dersen bir sorun yok. DESKİ adeta çiftlik olmuş, yan gel yat. Ben bazı şeyleri söyleyince dokunuyor adamlara. Ama doğrular acıdır. Ben inandığım doğruları söylemeyi sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.
Fotoğraflar: Mustafa Ünal

1997640cookie-checkPisliğe tepki gösterdi, işten atıldı!
Önceki haberÖzgür Gündem Gazetesi’nin kapatılma kararını protesto ediyoruz
Sonraki haberDevleti parça parça satacaklar!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.