Piyonlar, kaleler ve vezirler

Büyük satranç Oyunundaki Piyonlar, Kaleler ve Vezirler


ABD, Rusya ile İran-Irak pazarlığı yapmak için renkli devrimleri pazarlık masasına yatırdı ve Gürcistan’ı kullanarak ABD’den İran konusunda istediği sessiz desteği almayı planlıyor.


Önümüzdeki günlerde bu resmin daha net olarak görülmeye başlayacağını iddia ediyorum. Irak’ta sıkıştığı koşullardan çıkmak ve İran müdahalesinde sorun istemeyen ABD, Gürcistan’da Rusya’ya seyirci kalarak gizli bir anlaşmayı yürürlüğe sokacak. Bu anlaşma sonucunda Rusya’nın İran ve Irak konusunda ABD’ye göz yumacağı, Rusya’nın da Gürcistan ve Ukrayna’daki hesaplarına ABD’nin sessiz kalacağı anlaşılıyor.


ABD’nin renkli devrimlerinin başında gelen Ukrayna ve Gürcistan, ABD tarafından yalnız bırakılacağı endişesiyle Batı değerlerinin savunulması gerektiği yönünde ABD’ye aktif destek çağrısı yapsa da bu çağrısına yanıt alması söz konusu olamayacak.


Gürcistan, Batı tarafından şımartılarak ve silahlandırılarak hesapsız bir işe girmeye (Güney Osetya’ya müdahale) teşvik edilmiştir. Arkasındaki batı gücüne bilinçsizce güvenen Gürcistan, bir Rusya-ABD anlaşması sonucu yalnız bırakılacağını hiç hesaba katmamıştır. Gürcistan’ın bu hesapsız girişimi, Rusya tarafından sessizce izlenmeyeceğini herkes biliyordu. Sonuçta, Gürcistan, bu büyük satranç oyununda rakibe yem olarak verilen bir piyona dönüştürülmüştür.


Dünyadaki paylaşım savaşlarının masa başlarında açık olarak yapılmadığı, gizli kapılar ardında yapılan operasyonlar ile istihbarat örgütlerince belirlendiğini biliyoruz. Uzun zamandır İran müdahalesine hazırlanan ABD, bir yandan İran konusunda başarısızlık yaşamamak, diğer yandan da Irak’ta sıkıştığı durumdan kurtulmak için Rusya’ya Gürcistan ve Ukrayna’nın anahtarlarını teslim etmekte duraksama göstermeyecektir. Bu süreçte kaybeden ise Gürcü, Oset, İran ve Irak halkları olacaktır.


Emperyalist paylaşım savaşlarında Rusya’nın hızlı biçimde rol alması, ABD’nin sıkıştığı coğrafyalarda işini biraz daha kolaylaştıracağa benziyor. Bu süreçten Osetya’nın kısa dönemde kazançlı çıkacağı ve ileride Kuzey ve Güney Osetya’nın birleşerek Rusya güdümünde yeni bir devlet yaratılacağı anlaşılıyor. Buna karşılık ABD ise Kosova, Irak ve İran konusunda Rusya’nın el altından desteğini almaktan geri durmamıştır. Paylaşım savaşlarında gelinen bu aşamayı görememek için son günlerde gelişen olaylara at gözlüğüyle bakmak gerekir.


Gürcistan’ın bu oyunda kullanılan ve rakibe teslim edilen bir piyon olduğu yakın zamanda anlaşılacak. Kosova ve Osetya ise bu paylaşımdan kısa dönemde bağımsız devletler olarak çıkarak kazançlı çıkmış olduğu görülse de uzun dönemde emperyalistlerin planları dahilinde kazançlı mı, yoksa kaybeden mi olacağı daha net biçimde anlaşılacak.


Türkiye açısından bu gelişmelerin uzun dönemde kazançlar getireceği şüphesizdir. Kısa dönemde Baku-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesi kapsamında zararlı çıkacağı düşünülen Ankara, uzun dönemde Gürcistan’ın Türkiye’ye muhtaç duruma getirilmesi nedeniyle bölgede etkinliğini arttıracaktır. Bununla birlikte, İran müdahalesinde ve Irak batağında Türkiye’ye ihtiyaç duyan ABD, Ankara’nın bazı isteklerine boyun eğmek durumunda kalacağa benziyor. İran’ın da Türkiye’ye yönelik politikasında Suriye gibi ani biz zikzak yaparak yumuşaması, müttefiklik ilişkileri arayışına girişmesi, Ankara’nın bölgedeki rolünü güçlendiren sonuçlar yaratmaktadır.


Dünyada akıl almaz bir paylaşım savaşı yaşanmaktadır. Emperyalist güçlerin bu paylaşım savaşında bölgelerin stratejik önemleri yeniden belirlenirken, Türkiye coğrafyasının önemi dünden daha çok artmışa benziyor. Bu sürçte kaybeden ise emperyalist güçlerin kışkırtmaları ile gözleri kapalı hesapsız işlere giren Gürcistan gibi ülkeler olacağa benziyor. Bu satranç oyununda bazı ülkelerin piyon, bazılarının kale ve bir kaçının da vezir işlevi göreceği kesindir. Türkiye, şimdiden kale rolüne kavuşmuş durumdadır. ABD ve Rusya gibi vezirlerin piyona ihtiyaç duyacağı bu süreçte, Gürcistan, Osetya ve İran, farklı odakların piyonu olarak bu oyunda rol alabileceklerdir.


Kafkaslardaki gerginlik ve çatışmaları, yukarıdaki gelişmeler eşliğinde değerlendirmek gerekiyor.

709560cookie-checkPiyonlar, kaleler ve vezirler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.