PKK eylemsizlik kararını yarın açıklıyor

Londra Kongra Gel sempatizanlarından alınan bilgiye göre, PKK’nın eylemsizlik kararı alınması bekleniyor. Açıklamada PKK’nın üzerine gidilmediği süreçte karşılık vermeyeceği belirtilecek…


PKK’nın silah kullanmaktan her zaman çekindiğini ve son günlerdeki eylemlerin de karşılık vermek adına yapıldığını belirten sempatizanlar, yarın ki açıklamayı çok olumlu bulduklarını ve bu fırastın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylediler…


Öte yandan MHA’nın haberine göre; DTH, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Kürt sorununa ilişkin yaptığı açıklamaların sorunun çözümü konusunda önemli mesajlar içerdiğini belirterek, PKK-KONGRA-GEL’e ateşkes-eylemsizlik çağrısında bulundu.


DTH Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Kürt soruna ilişkin açıklamalarının Türkiye’de yeni bir dönemin başlangıcının mesajı olduğu belirtilerek, “Sayın Erdoğan ‘geçmiş hatalarla yüzleşme’, ‘sözü olan herkesi dinlemeye hazırız, yeter ki şiddet bertaraf edilsin’, ‘Kürt sorunu benim ve Türkiye’deki herkesin sorunudur’,’ demokrasiden asla vazgeçilmeyecektir’ söylem, tespit ve taahhüdünün Kürt sorununda Sayın Başbakan şahsında bir ezberin bozumu olduğu kanısındayız” denildi.


Bu açıklamaların bir devlet politikasına dönüşüp dönüşmeyeceğinin zamanla belli olacağı vurgulanan açıklamada, DTH olarak bu sürecin gelişmesi için her türlü katkının yapmaya hazır olunduğu kaydedildi. Sürece bireysel ve partisel değil insani ve vicdani yaklaşılması gerektiği kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:


“Ülkemizde binlerce canı ve milyonlarca dolar ekonomik kayba neden olan çatışmalı döneme son verilmesi sadece bizlerin değil Türkiye toplumunun da genel beklenti ve özlemidir. Bu aşamada yapılması gereken Başbakan ve AK Parti Hükümeti’nin demokratikleşmeye ve Kürt sorunun barışçıl çözümüne ilişkin politikalarını ‘oy kaygıları’ ile karşı çıkmak değil, ulusal ve hatta uluslar arası bir çözümüne katkı sunmak olmalıdır. Sayın Başbakan’ın açıklamaları cesur, kararlı, sürekli, tutarlı ve süreç içinde içi doldurulabilecek siyasal açılımlar olarak algılıyoruz. Sürecin kolay gelişmeyeceğini elbette biliyoruz. Tutarlılık, cesaret, süreklilik ve içtenlik ancak zamanla anlaşılabilecektir. İyi niyeti ve içtenliği sınamak yerine, beklenen açılımı sağlayacak moral, duygusal ve siyasal iklimi oluşturulması herkesin insani ve vicdani sorumluğu olarak görüyoruz.”


Gelinen aşamada beklenen açılımın pratik zeminin PKK-KONRA-GEL’in alacağı kararla oluşturulacağına dikkat çekilen açıklama şöyle denildi:


“Geçmişte benzer söylemlerin arkası gelmemesine, hatta acılı bir dönemin yaşanmasına rağmen günümüz koşullarının çok daha farklı olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede PKK-KONGRA-GEL’in Başbakan Sayın Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar ve Türkiye demokratik kamuoyunun genel beklentilerini dikkate alarak en kısa sürede koşul ve süre içermeyen bir eylemsizlik-ateşkes kararı olarak, sorunun şiddet ve çatışma ortamı dışında tartışılabileceği demokratik bir zeminin oluşturulmasını sağlaması ertelenemez, yaşamsal ve genele bir beklentidir.”


Çatışmasız, şiddetten arınmış bir siyasal iklimin oluşturulmadan sorunun tartışma olanağının olmadığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti:


“PKK-KONGRA-GEL’in bu çağrılara en kısa sürede olumlu bir yanıt vermesini bekliyor ve barış için herkesi sürece olumlu katkı sunmaya davet ediyoruz. Başta ana muhalefet partisi olmak üzere çatışmalı ortamdan rant sağlamayı düşünen tüm siyasal akımları, tutumlarının gözden geçirmeye, Türkiye halkının insani çıkarlarını ciddiye ve dikkate alarak, sağduyulu davranmaya, tahrik ve kışkırtmalardan uzak bir söylem geliştirmelerini bekliyoruz ve diliyoruz.”

1023730cookie-checkPKK eylemsizlik kararını yarın açıklıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.