‘PKK ile mücadelemiz yeni bir dönemde’

Babacan,  “Hava olsun, kara operasyonları olsun, hem bizim kendi istihbaratımız, hem de Amerikan tarafından aldığımız ilave istihbaratla bunları yapıyoruz. Ortak düşman da ilan ettikten sonra PKK’yla mücadelemiz yeni bir döneme girmiş oldu” dedi.


Babacan, Fortune dergisine verdiği demeçte Türkiye’nin son dönemdeki dış politikası ve dış politikadaki gelişmeler hakkındaki soruları yanıtladı.


Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine düzenlediği kara operasyonunun “ABD’den gelen telkin üzerine durdurulduğu” yönündeki iddiaların sorulması üzerine Babacan, bu konunun TBMM’deki kapalı oturumda da görüşüldüğünü belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush arasında 5 Kasım 2007’de bir mutabakata varıldığını hatırlattı.
Babacan, Irak’ta Amerikan varlığının bir gerçek olduğunu, Irak’ın hava sahası olsun, bütün güvenlik sistemi olsun, Amerikalıların rolünün çok açık olduğunu söyledi.
Terör örgütüne yönelik operasyonun süresine ilişkin soru üzerine Babacan, bunların askeri makamların askeri gerekçelerle aldığı kararlar olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanı Babacan, “Amerikan tarafının neden karşı açıklama yaptığı” yönündeki soru üzerine de ABD’nin en çok önemsediği, en çok kaygılandığı konunun Irak’ın iç siyasi dengeleri olduğunu belirtti.
Babacan, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle farklı bir ilişkiye girebilmesi için, bölgesel yönetimin terör örgütü PKK ile ilgili tutumunda sadece söylem değil, eylemle de kendisini göstermesi gerektiğini kaydetti.

1057430cookie-check‘PKK ile mücadelemiz yeni bir dönemde’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.