PKK’lı cesetleri için talimatlar

BDP’nin ‘işkence’ iddialarına karşın Genelkurmay Başkanı’nın bu konuda talimatı var.

Terörün tırmanışa geçtiği dönemlerde cenaze üzerinden siyaset üslubu da galabe çalıyor. BDP bunu çok farklı bir boyuta taşıdı. Operasyonlarda ya da çatışmalarda ölen bazı PKK’lılara işkence yapıldığını, yüzlerinin tanınmaz hale getirildiğini öne sürdü. Bunu askerin yaptığını iddia etti, ediyor.

BDP Diyarbakır milletvekili Akın Birdal’ın, PKK’lıların cesetlerine işkence yapıldığı iddialarını TBMM’ye taşıması, bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasını istemesi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun olaya müdahil olması yolundaki girişimleriyle başlayan tartışma tırmanıyor.

BDP’nin iddialarını diri tutma çabasının yanısıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, muhalefet turuna bu partiyi katmama gerekçesi olarak, PKK’lıların fotoğraflarının kendisine bir mektupla gönderilmesini gerekçe sayması tartışmayı alevlendirdi.

Erdoğan, dün AK Parti İl Başkanları toplantısında, BDP’den kendisine gönderilen CD’yi anlatırken, “Antetli kağıtta bana bir yazı göndermiş, ekteki CD ile, bu cesetlerin durumunun bir insanlık suçu olduğunu ve bunun karşısında ne yapacağımızı soruyor. Dünya ülkelerinin büyük bir kısmının terör örgütü olarak ilan ettiği bir örgütün avukatlığını yapmak BDP sana mı kaldı” diye sordu. Ardından, “GATA’daki kolsuz, bacaksız gazileri nereye koyacağız” diye ekledi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise dün Erdoğan’a aynı konu üzerinden yüklendi. Tartışmaya İmralı’dan Öcalan da katıldı.

Bizzat komutanın talimatı

Bu ciddi iddianın, sadece Başbakan’da değil suçlamanın hedefi durumundaki askerde de tepkiyle karşılandığını öğrendik. TSK, bir insanlık suçu olmanın ötesinde en masum ifadeyle, “ölüye saygısızlık” olarak nitelendirilebilecek böyle bir uygulamada bulunulduğu iddiasını reddediyor.

Terörün en soğuk yüzü olan ölümlerde TSK’nın hem kendi kuralları hem de yasal çerçevede izlediği belli bir prosedürün uygulandığı vurgulanıyor.

Edindiğimiz bilgilere göre, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, yaralı ve ölü teröristlere ilişkin genel bir talimatı bulunuyor. Bu talimat; ölü teröristlerin doktor müdahalesiyle vücut bütünlüğünün sağlanması ve cenaze törenine uygun hale getirilerek ailelerine böyle teslim edilmelerini içeriyor.

Yine aynı talimat çerçevesinde yaralıların ilk müdahalesi, söz konusu birlikteki doktor tarafından yapılıyor. Yaralı teröristler, yaralandıkları yerdeki ilk müdahalenin ardından helikopterlerle hastaneye naklediliyor. Burada gerekli tıbbı yardımı alıyor. Bu aşamalarda savcı da devrede oluyor.

Askeri kaynaklar, doktorlar tarafından yapılan ilk müdahale ile vücut bütünlüğünün sağlandığını belirtiliyor. Türkiye sınırları içinde ölü ele geçen teröristler için savcılık marifetiyle adli tıp inceleme yapıyor ve ölüm nedeni belirleniyor. Türkiye sınırları dışında ise Irak hükümeti sorumlu oluyor.

Adli Tıp da inceliyor

Öte yandan BDP’lilerin Başbakan Erdoğan’a gönderdiği CD’deki görüntülerin, ağır bombardımanın yapıldığı bir hava harekatından elde edilen görüntüler olabileceği bilgisi de kulislere yansıdı.

Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, BDP’nin işkence iddiasına tepki gösterdiği ve “işkence görmüş şehitlerimiz var” dediği biliniyor. Erdoğan’ın, söz konusu görüşmede, PKK’lılara işkence ve kötü muamele yapılmasının söz konusu olmadığını vurguladığı da kaydedildi.

Serpil Çevikcan / Milliyet

1251550cookie-checkPKK’lı cesetleri için talimatlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.