‘PKK’yı İran ve Suriye kışkırtmış olabilir’

ABD, Avrupa Birliği ve NATO saldırıları kınadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu telefonda görüştüğü Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’den PKK konusunda eylem beklediklerini söyledi. Saldırıyla ilgili olarak İngiltere gazetelerinde yer alan yorumlarda PKK’yı İran ve Suriye’nin kışkırtmış olabileceği öne sürüldü.

Daily Telegraph saldırıların ülkede büyük öfke yarattığını belirtirken, Guardian bu saldırıların 1990’lardan bu yana PKK’nın gerçekleştirdiği en büyük eylem olduğuna dikkat çekti.

‘Anayasa sürecine darbe’

Financial Times daha önce geniş çaplı bir sınır ötesi harekata girişebileceğini açıklayan Ankara’nın sıcak takibe başladığını belirtti. Gazete, askerlerin cenaze töreniyle Türkiye kamuoyunun öfkesinin daha da artacağını vurguladı. Haberde şöyle dendi:

“Saldırılar, yeni anayasa ile ilgili görüşmelerin başladığı bir dönemde gerçekleştirildi. Bazı siyasetçiler, bu sürecin nüfusun yüzde 15-20’sini oluşturan Kürtlere daha fazla haklar tanınarak sorunun çözümüne katkı sağlamasını umuyordu.

İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nin Başkanı Sinan Ülgen, ‘Bu gerçekten bir tuzak. PKK bu saldırıyla anayasa sürecini sekteye uğratmak ve partilerin Kürt meselesi üzerinde uzlaşmaya varmasını zorlaştırmak istiyor’ diyor.

Kuzey Irak’a düzenlenecek daha kapsamlı bir operasyon, ABD’nin bu yıl sonunda Irak’taki güçlerini çekeceği hassas bir döneme denk gelmiş olacak. Ağustos’tan bu yana böyle bir harekata yönelik beklentiler artmış durumda. Başbakan Erdoğan, PKK’nın yabancı güçler tarafından bir maşa olarak kullanıldığını söylüyor. Bu sözleriyle İran ve Suriye’ye gönderme yapmış olabilir. Ankara’nın iki ülkeyle de ilişkileri gergin.”

Times gazetesi de bu saldırının Türkiye’nin İran ve Suriye’yle ilişkilerini daha da gerginleştirebileceğine dikkat çekti.

Habere göre ABD’deki LeHigh Üniversitesi’nden bölge uzmanı Henri Barkey, Ankara’nın Suriye’deki demokrasi yanlısı protestoların kanlı bir şekilde bastırılmasına ilişkin sert tavrı yüzünden İran ve Suriye’nin bu saldırı için PKK’yı cesaretlendirmiş olabileceğini söyledi.

1315280cookie-check‘PKK’yı İran ve Suriye kışkırtmış olabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.