‘PKK’ya karşı somut sonuçlar göreceksiniz’

Washington’da yabancı basın merkezinde, Türk ve Yunanlı gazeteciler için özel bir brifing düzenleyen Bryza, terör örgütü PKK ile ilgili soruları da yanıtladı. 


Bryza, “Şu ana kadar PKK’yı ortadan kaldırmaya ilişkin gösterdiğimiz başarıdan elbette tatmin olmuş değiliz” dedi ve bunun için Irak’taki merkez hükümet ve bölgesel Kürt hükümeti yetkilileriyle işbirliğinin gerektiğini söyledi.


Bryza, “Daha fazla şey yapmalıyız. Ama bunu söylerken, elimizin üstünde oturuyor değiliz, biraz daha zamana ihtiyacımız var” dedi.


ABD’nin, bir taraftan El Kaide’yi hedef alırken, diğer taraftan PKK’yı “dokunulmaz” olarak görmediğini ve başta Avrupa olmak üzere PKK ile mücadelede yol katedildiğini belirten Bryza, Türk hükümetiyle beraber çalışarak, PKK’ya karşı Avrupa’nın siyasi tutumunun değiştirildiğini söyledi.


Irak’ta PKK’ya karşı mücadele konusunda ayrıntıya giremeyeceğini ve bu yüzden de sonuç elde edildiğini görmek isteyen Türk hükümeti ve Türk halkının tatmin olmayacağını belirten Bryza, “daha fazlasını göreceksiniz. Kısa süre içinde daha fazla somut sonuçlar. Bunun bir kısmı, üçlü süreçle ortaya çıkacak. Ancak başka yollar da olacak. Bizim, PKK’ya karşı harekete geçtiğimizi göreceksiniz” diye konuştu.


Türk hükümetinin, bu konuda doğrudan Bağdat hükümetiyle temas kurmasını isteyen Bryza, ABD’nin, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasında derin bir kararlılık taşıdığını vurguladı.


Türkiye’de, Irak’ta federalizme ilişkin “tarihi ve toplumsal endişeler olduğuna” işaret eden Bryza, Kuzey Irak’ta ayrı bir mevcudiyetin de bu endişeler arasında yer aldığını söyledi ve “Biz de tarihi biliyoruz. Türkiye bizim dostumuz ve en önemli dostlarımızdan biri. Türkiye bir NATO müttefiki. Türkiye’nin bütünlüğü, toprak bütünlüğü, Amerikan dış politikasının sarsılmaz bir parçasıdır. Türkiye’nin toprak bütünlüğü olmadan, Irak’ın toprak bütünlüğü olmadan, bizim geniş bir alanı kapsayan ulusal güvenlik çıkarlarımızı elde etmemiz çok daha zor olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bryza, üçlü mekanizma için kısa süre içinde bir araya gelineceğini de kaydetti.


Irak’ta Amerikalı general George Casey’nin, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani ile görüşmesine ilişkin bir soru üzerine, bu konuda henüz bilgisi olmadığını belirten Bryza, ABD’nin, Barzani’yi, Irak’ta “kilit liderlerden biri” olarak gördüğünü söyledi.


El Kaide ile bağlantılı olduğu iddiaları bulunan Yasin El Kadı’ya ilişkin bir soruya karşılık Bryza, terörizmle bağlantılı kimselerin serbest bırakılmasına izin verilmemesi ve hukuk kurallarının izlenmesi gerektiğini söyledi.


KIBRIS


Bryza, Kıbrıs meselesinde, Annan planının bugün hangi konumda olduğu sorusuna karşılık, planın “pencereden atılmaması” gerektiğini ancak Kıbrıslı Rumlar’ın bu planı demokratik olarak reddettiğini kabul etmek gerektiğini söyledi.


Bryza, bölgede kısa süre önce yaptığı ziyaret sırasında masadaki birçok farklı fikrin tartışıldığını belirtirken, Annan planıyla ortaya iyi işler çıkarıldığını ve planda karşılıklı olarak üzerinde anlaşılan meselelerin yerinde kalması, anlaşma sağlanamayan konular üzerinde de çalışılması gerektiğini kaydetti.


Uluslararası toplumda çözüme yönelik birçok iyi fikrin bulunduğunu belirten Bryza, “Şimdi bu fikirler üzerine bir şeyler inşa edip ilerlemenin zamanı” dedi.


Matt Bryza, Türk limanlarının Kıbrıslı Rumlar’a açılması konusunda da, “Türkiye’nin AB nezdinde yükümlülüklerini yerine getirmesi gerek. Ancak AB’nin de Türkiye’yi siyasi olarak köşeye sıkıştırmaması lazım” dedi.

1032120cookie-check‘PKK’ya karşı somut sonuçlar göreceksiniz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.