‘PKK’ye destek verenle konuşmam’

Büyükanıt,  ”Bazıları oturup konuşun diyor. Ben PKK’ya destek verenle ne konuşacağım? (PKK’ya destek vermeyin) mi diyeceğim? Veriyor. C-4’leri de patlayıcıları da bunlardan alıyor” dedi.


Büyükanıt, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Amerikalı yetkililerle yaptığı temasları anlatırken, üzerinde durduğu konuların Irak, PKK terörü, Kerkük ve sözde Ermeni soykırımı tasarısı olduğunu bildirdi. Büyükanıt, bir gazetecinin, ”kuzey Iraklı Kürtlerle siyasi diyaloğa girilmesinin ne zararı olabilir? Türkiye’nin korkularının üstesinden gelmesi gerektiğini söylediniz” demesi üzerine, şunları söyledi:


”Ben askerim. Çok önemli bir görevim, terörle mücadele. PKK’yı siyasi olarak görenle benim asker olarak konuşmama imkan yok. Ama görüşen görüşür. PKK’yı terörist görmüyor. Şu anda iki grup da PKK’ya tam olarak destek veriyor. Şu anda PKK’nın en büyük destekçisi, kuzeydeki iki gruptur. Bunu çok iyi biliyoruz. Bu konularla ilgili olanlar da biliyor. Ben kimsenin iradesine ipotek koyacak değilim. Asker olarak konuşuyorum. Ama siyaseten kim görüşürse görüşür, ona bir şey diyemem. Ben PKK’ya destek verenle oturup ne konuşacağım? (PKK’ya destek vermeyin) mi diyeceğim. Veriyor. C-4’leri de patlayıcıları da bunlardan alıyor…”


HUDUT GÜVENLİĞİ


“Asker olarak bizi ilgilendiren bir diğer konu da, hududumuzun güvenliğidir” diyen Büyükanıt, şöyle devam etti:


“Tüm makamlarla çok detaylı olarak görüşme imkanı buldum. Irak Türkiye hududunun arazi yapısına baktığınız zaman, çok yüksek, sarp bir arazi. Birçok sayıda kuvvetimizi oraya tahsis ettik, yine de korumakta sıkıntı çekiyoruz. Türk-Irak hududunun öteki tarafı bugün tamamen boş durumdadır. Irak’ta hiçbir güvenlik görevlisi hududun öteki tarafında sınırı korumakla görevlendirilmemiştir. Irak tarafı PKK’ya teslim edilmiştir. Birçok silahlı terörist hududun öteki tarafında. Bunu ABD yetkililerine çok açık olarak ifade ettim. Bunu kabul etmek mümkün değil. Şu anda Türkiye hududunun en zayıf tarafı, bu hududun öteki tarafında koruyanın olmaması. Korunmayan hudut bize zarar veriyorsa, PKK bundan yararlanıp ülkemdeki insanlara zarar veriyorsa, Türkiye’nin bir tedbir almasının gereklilik olduğunu da ifade etmemiz bir zorunluluk oluyor.”


Büyükanıt, şu anda dağlarda 1500 PKK’lının bulunduğunu ve 3500 PKK’lının da Irak’ta olduğunu belirterek, ”Bunların çoğu Kandil’de değil, hududumuza yakın. Bu olaya terör değil de siyasi dedikten sonra, buna yorum yapmak mümkün değil. ABD dahil birçok ülke PKK’yı terör örgütü olarak tanıyor, bu coğrafyada sonsuza kadar beraber yaşayacağımız insanlar, onları bir terör örgütü olarak görmüyorlar. İş adamları gidip görüşüyor, ben buna bir şey diyemem. Ama asker olarak böyle bir olayı kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.


“SEMBOLİK OPERASYON OLMAZ”


Büyükanıt, bir gazetecinin, kuzey Irak’a sınırlı bir operasyon yapılması ihtimaline ilişkin sorusunu, ”Sembolik, jenerik operasyon yapılmaz. Operasyonun hedefi vardır. Hangi hedefi taşıyor, neye ihtiyacınız vardır, ona göre yapılır. Sınırlı, göstermelik operasyonlar olmaz. Operasyon bir ihtiyaçtan kaynaklanır. 500 kişi de kullanırsınız, 50 bin kişi de kullanırsınız” diye yanıtladı.


Büyükanıt, Kerkük’te ortaya çıkacak etnik ve mezhepsel çatışmanın Irak’ın üniter yapısını tamamen kaldıracağını belirtirken, ”Parçalanmış bir Irak, güvenlik bağlamında Türkiye’nin çıkarlarına uygun değildir. Biz Kerkük’le ondan ilgileniyoruz” diye konuştu.


ERMENİ TASARISI


Orgeneral Büyükanıt, ABD yönetiminin tamamının, Amerikan kongresine sunulan Ermeni soykırımı tasarısından rahatsızlık duyduğunu ve yönetimde görüştüğü asker, sivil herkesin bu tasarıya karşı olduğunu söyledi. Büyükanıt, ”Yönetimde görüştüğüm herkes bu tasarıya karşı, sivili ve askeri. Bu karşı olma olayı, bir söylemden öte bir davranış biçimine de dönüşmüş durumda. Yönetimin tamamı, bundan rahatsız durumda” dedi.


Büyükanıt, ABD ile askeri ilişkiler için ”en ufak bir sıkıntı olmadığını, rayında gittiğini” de bildirdi.


 

1039160cookie-check‘PKK’ye destek verenle konuşmam’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.