Çöplükten yaşam merkezine

Türkiye’ye örnek olan “Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi” ile bölgeye dökülen günde 4 bin tonun üzerindeki çöp ekonomiye artı değer olarak kazandırırken, Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede uyguladığı Kentsel Dönüşüm Projesi ve tesiste yaşanılan büyük gelişme ile Mamak Çöplüğü’nün çevresi Başkent’in en önemli cazibe merkezlerinden biri olmaya başladı.

Geçmişte kangrenleşmiş, içinden çıkılmaz bir hal almış gibi görünen Mamak Çöplüğü sorununu örnek bir projeyle ve bütçesinden tek bir kuruş bile çıkmadan bertaraf eden Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ıslah çalışmalarıyla çözüme kavuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin hayal bile edilemeyecek bir başarıya imza attığı bu çalışma ile bir üretim merkezi haline gelen Mamak Çöplüğü’nde üretilen elektrik enerjisi ve geri dönüşümü mümkün olan maddeler ülke ekonomisine kazandırılıyor, atmosferi kirleten metan gazının yok edilmesi sağlanıyor.

Mamak Çöplüğü’nde gerçekleştirilen ıslah çalışmalarının etkisiyle artık bölge olağanüstü yatırımlar ve ticaret sektörünün boy gösterdiği bir merkez konumuna geldi. Çevrede planlı şekilde inşa edilen çok katlı binaların yer aldığı yeni yerleşim birimleri, Metro Gross Market ve İKEA Yapı Market gibi dev kuruluşların tercih ettiği bölge geleceğe umutla bakıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı “Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi” ile günlük 4 bin tonun üzerinde çöpün depolandığı Mamak Çöplüğü şimdi, çevreci, ülke ekonomisine kaynak sunan ve bölgedeki yaşam kalitesini arttıran bir yapılanmanın odağı niteliğinde. Söz konusu proje ile bir üretim merkezi haline gelen Mamak Çöplüğü’nde elde edilen elektrik enerjisi ve geri kazanımı mümkün olan maddeler ülke ekonomisine kazandırılıyor.

Mamak Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santral, 16 jeneratörün ürettiği 22.4 Megawatt/saat elektrik enerjisi ve 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eşdeğerleri arasında Dünya’nın en büyükleri arasında yer alıyor.

Mamak ve Sincan’da bulunan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanlarında inşa edilen, her biri 7 bin metrekarelik tam otomatik, iki adet “Geri Kazanım Tesisi” de ayrı ayrı, günde 1000 ton çöpü ayrıştırarak, ekonomiye kazandırıyor.

“Geri Kazanım Tesis”lerinde kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılırken, organik evsel atık ise tesiste gübreye dönüştürülerek tarım sektörüne kazandırılıyor.

Mamak Çöplüğü’nü bir üretim, çevre ve temizlik tesisi haline getiren dev çalışmanın meyveleri bununla da sınırlı kalmıyor. Mamak Katı Atık Depolama alanına getirilen hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıkları da tesiste kurulan taş kırma ve ayıklama sistemiyle ekonomiye kazandırılıyor. Tesiste günde ortalama bin ton hafriyat atığı, kullanılacağı sektörün talebine göre farklı boyutlarda kırılarak sınıflandırılıyor.

SALKIM DOMATES SOFRALARDA

Bölgede yürütülen Sera Projesi kapsamında ise 2 bin metrekarelik alana dikilen hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslüyor. Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri hormon kullanılmadan, reçeteli ilaçlarla üründe kalıntı kalmayacak biçimde kontrollü olarak yetiştiriliyor.
Yaygın kışlık sera üretiminde, üretim maliyetinin yüzde 30’unun ısıtmaya ayrıldığını hatırlatan yetkililer, Mamak Katı Atık Alanı’nda yapılan seracılıkta serayı ısıtmak için kullanılan ısının, Mamak Katı Atık Metan Gazı Tesisi’nde metan gazının elektrik enerjisine dönüşümünde elde edilen alternatif enerjiyle karşılandığını vurguladılar.

Üretimde de damla sulama sisteminin kullanıldığını, sulama ve gübrelemenin otomasyon makinelerine bağlı olarak çalıştığını belirten yetkililer, topraksız tarımda bitkinin tüm besini dışarıdan verilen minerallerden aldığını söylediler.

YOSUN ÜRETİMİ BAŞLADI

Dev bir çöplüğün nasıl böyle muhteşem bir cazibe merkezine dönüştürülebileceğine en güzel örnek olan Mamak Çöplüğü’ndeki bir diğer uygulama da yosun üretimine başlanması. Kozmetik sektöründe kullanılan ve alternatif yakıt olarak her an gündeme gelmesi beklenen biyogaz üretiminin önemli bir hammaddesi olan yosun üretiminde de inanılmaz çalışmalara imza atılıyor.

ÇEVRE VE ATMOSFER EN ÜST DÜZEYDE KORUNUYOR

Projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı ise atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazının, elektrik enerjisi üretiminde kullanılarak yok edilmesi ile sağlanıyor.

Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’yle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkı ise metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor.

Mamak Çöplüğü’nde kısa sürede yaşanan inanılmaz gelişme sonucu, çöplükte uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek, bertaraf ediliyor.

BELEDİYE BÜTÇESİNDEN PARA ÇIKMADI

Bölgenin çehresini değiştiren ve bundan sonra artı değer olarak gündeme damgasını vuracak olan projeyi Büyükşehir Belediyesi, bütçesinden tek kuruş harcamadan gerçekleştirdi. Projenin Türkiye’de ilk ve örnek nitelikte bir proje olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, normal şartlarda projenin yıllık 15 milyon dolara mal olacağını ancak Belediye’nin bu büyük projeyi sıfır maliyetle gerçekleştirdiğini tekrarlayarak, bu önemli hizmetin ise çöpten elde edilecek gelir karşılığında ihale edildiğini ifade ettiler.

Not: Haber ve haberle ilgili fotoğraflar mail adreslerine gönderildi.

751730cookie-checkÇöplükten yaşam merkezine

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.