Polis Gezi’ye girmeyi denedi

Polis, barikatları kaldırmak amacıyla Taksim Meydanı’na girdi. Gezi parkına müdahale edilmeyeceği, amacın anıttaki ve AKM’deki pankartların temizlenmesi olduğu açıklandı.

Gezi Parkı’nda devam eden eylemin 15. gününde Taksim Meydanı’nda yine gerginlik yaşandı. Polis ile göstericiler arasında çatışmaların meydana geldiği meydandan yine gaz bulutları yükseldi.

Sabah 07.30 sıralarında Dolmabahçe’de toplanan çevik kuvvet ekipleri, Gümüşsuyu üzerinden Taksim’e doğru hareket etti.

Çevik kuvet ekiplerinin meydana çıkmasına engel olmaya çalışan bazı göstericiler, polise taş attı.

‘TAŞ ATMAZSANIZ, GAZ SIKMAYIZ’
Taksim Meydanı’na çıkan çevik kuvvet ekipleri, göstericilere “Bize taş atmayın, biz de gaz ve su sıkmayalım” şeklinde anons yaptı.

POLİSTEN ANONS: GEZİ’YE GİRMEYECEĞİZ
Polis ekiplerinin ayrıca Gezi Parkı’na girilmeyeceği, sadece AKM ve Cumhuriyet Anıtı’ndaki pankartların kaldırılacağı yönünde anons yaptığı da görüldü.

Anonsta şu ifadeler kullanıldı:

“Sevgili Gezi Parkı dostları, parka hiçbir şeklide müdahale edilmeyecektir. Lütfen, parktaki etkinliklere devam ediniz. AKM ve Cumhuriyet Anıtı’nda bazı düzenlemeler için buraya geldik. Size hiçbir şekilde gaz atılmayacaktır. Aranızdaki marjinalleri uzaklaştırın. Sözcülerinizle görüşmek istiyoruz.”

Polisin Taksim Meydanı’ndaki gruplara müdahalesi sırasında kullandığı gaz bombası Gezi Parkı’nda da etkili oldu.

Bu sırada polis ile göstericiler arasında kısa süreli müzakere yapıldı. Gezi Parkı eylemcileri, TOMA’ların meydandan çekilmesini ve çadırlara dokunulmamasını istedi. Polis, eylemcilerin bu taleplerini kabul etti.

GÜNLER SONRA GAZ
Ancak daha sonra Taksim Meydanı’ndaki göstericilere müdahale eden çevik kuvvet ekipleri, gaz bombası ve tazyikli su kullandı.

Göstericiler ile polis ekipleri arasında Taksim’e çıkan ara sokaklarda çatışmalar yaşandı.

Bu sırada bazı göstericilerin, meydandaki düzenleme çalışmalarında kullanılan inşaat malzemeleri ile barikat kurdukları gözlendi.

Göstericilerin “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı attıkları görüldü.

PANKARTLAR İNDİRİLDİ
Çevik kuvvet ekipleri, AKM ve Cumhuriyet Anıtı’ndaki afiş ve pankartları kaldırmaya başladı. Afiş ve pankartları kaldıran polisin, AKM’de sadece Türk bayrağını bıraktığı görüldü.

Polisin müdahalesinin ardından geri çekilen göstericiler, polise molotofkokteyli ve taşla karşılık verdi.

Çevik kuvvet ekipleri, Cumhuriyet Anıtı’nın etrafını sardı. Polis, pankartların yeniden asılması için burada nöbet tuttu.

BARİKATLAR KALDIRILDI
Eylemciler tarafından demir parçaları, kaldırım taşları ve çöp konteynerlerindenkurulan barikatların kaldırılmasına da başlandı.

Gümüşsuyu ve Sıraselviler’de kurulan barikatlar araçlar iş makinaları yardımıyla kaldırıldı. Yanan araçlar da çekiciyle kaldırıldı.

ARAÇLARIN ÖNÜNE YATTILAR
Olaylar sırasında ellerinde Türk bayrağı bulunan bazı göstericilerin TOMA’nın önüne yatarak geçişine engel olmaya çalıştığı dikkat çekti.

Yere yatan bir gösterici, polis tarafından kaldırıldı.

GÖSTERİCİ ALEV ALDI
Bu sırada molotofkokteyli atmaya çalaşın bir gösterici, alevler içerisinde kaldı. Üzerindeki alevler söndürülen gösterici, hastaneye kaldırıldı.

HARBİYE DE KARIŞTI
Öte yandan, polis ekipleri, Harbiye, Tarlabaşı ve Sıraselviler tarafında toplanan göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Özellikle Harbiye’de kullanılan yoğun gaz, sabah saatlerinde işlerine gitmek isteyen birçok kişi ile bölgedeki esnafı da etkiledi.

TOMA YANDI
Bu arada, olaylar sırasında bir TOMA’da yangın çıktı. Diğer TOMA’lar, yanan araca su sıkarak müdahalede bulundu. Yangının atılan bir molotofkokteylinden kaynaklandığı sanılıyor.

Olaylar sırasında Gümüşsuyu tarafında bir reklam panosu ile bir otomobil de yandı.

SDP BÜROSUNA BASKIN
Öte yandan, meydanda polise taş ve molotofkokteyli atan göstericilerin Sosyalist Demokrasi Partisi’nin (SDP) bayrağı taşıması üzerine, bu partinin Beyoğlu’ndaki binasına baskın yapıldı.

Operasyonda 70’ten fazla parti üyesinin gözaltına alındığı öğrenildi.

GAZ GEZİ’YE ULAŞTI
Polisin Taksim Meydanı’nda yoğun olarak kullandığı gaz bulutu Gezi Parkı’na da ulaştı.

Biber gazından etkilenen çok sayıda eylemci, limon ve sirkeyle gazın etkisinden kurtulmaya çalıştı.

Öte yandan, meydandaki olaylar sırasında biber gazından etkilenen bazı eylemcilere park içinde ilk müdahale yapıldı.

İki haftadır eylem yapan “Gezi direnişçileri”, çadırlarda beklemeye devam etti. Parktaki bazı eylemciler, kitap ve gazete okurken; bazıları da sohbet etti.

Gezi Parkı’nda, eylemcilerin sirkeli su ve limon hazırladığı da görüldü.

İNSAN ZİNCİRİ
Bu arada, göstericiler Taksim Meydanı’nda el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu. Çevik kuvvet ekipleri de bu sırada anıtın etrafında beklemeyi sürdürdü.

POLİS GERİ ÇEKİLDİ
Oluşturulan bir müzakere grubuyla görüşen polis ekipleri, önce İstiklal Caddesi girişine, daha sonra da AKM’nin önüne çekildi. Bunun üzerine göstericilerin oluşturduğu insan zinciri de dağıldı.

AFİŞLER YENİDEN ASILDI
Öğle saatlerinde sayıları giderek artan göstericiler, afiş ve pankartları anıta yeniden astı.

YENİDEN MÜDAHALE
Polis ekipleri de bunun üzerine eylemcilere bir kez daha müdahale etti. Polis, bir kez daha tazyikli su ve biber gazı sıktı.

GEZİ’YE GİRDİ
Bu sırada çok sayıda çevik kuvvet polisi, Gezi Parkı kadar ilerledi. Parkta bulunan göstericiler, “Polis dışarı” şeklinde sloganlar attı.

Kol kola giren eylemciler, polisin içeriye girmesine engel olmaya çalıştı. Atılan gaz bombalarının Gezi’nin içine kadar geldiği görüldü.

Bir süre burada bekleyen çevik kuvvet ekipleri, geri çekilerek AKM önündeki bekleme noktasına gitti.

Meydanda bulunan çok sayıda TOMA, zaman zaman göstericilere su sıkıyor.

YARALILAR HASTANEYE KALDIRILDI
Bu arada, olaylar nedeniyle bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi gönderildi. Olaylarda yaralananlar hastaneye kaldırıldı.

METRO ÇIKIŞI KAPATILDI
Öte yandan, meydanda yaşanan olaylar nedeniyle metronun Taksim çıkışı da kapatıldı.

Osmanbey’e kadar metroyla giden vatandaşlar, yollarına otobüsle ya da yaya olarak devam etmeye çalıştı.

1384940cookie-checkPolis Gezi’ye girmeyi denedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.