“Polis kayrılıyor mu?”

The Times gazetesi kararı, “Polis için ayrı, bizim için ayrı yasa” şeklinde değerlendirdi.

Ian Tomlinson’ın gösteriler sırasında, elleri cebinde yürürken, bir polis tarafından arkadan itilip düşürülmesi video kameraya alınmıştı.

‘Polise ayrı, toplumun geri kalanına ayrı yasa’

47 yaşındaki Tomlinson’ın düşürülmesinden bir süre sonra farklı doktorlara göre kalp krizi ya da iç kanama geçirerek ölmesiyle ilgili soruşturma başlatılmış ve gazete satıcısı göstericiyi itip, copuyla vurarak yere düşüren yüzü maskeli polis memuru Simon Harwood, Tomlinson’ı iten polisin kendisi olduğunu itiraf etmişti.

Tomlinson’nın Times gazetesine konuşan yakınları, polisi davanın “üstünü kapatmakla” suçluyor. Ailenin avukatı ise yasal mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Avukat Jules Carey gazeteye açıklamasında, “Karar polisin saldırısını gösteren video kayıtlarını izleyen hiç kimse için anlaşılır değil” diye konuştu.

Konu Times’ın bugünkü baş karikatüründe de ele alındı.

‘Polis, Tomlinson’ı değil adaleti yere itti’

Çizer, polisi, Tomlinson’ı değil, adaletin sembolü olan, bir elinde kılıç ve diğer elinde terazi taşıyan gözleri bağlı adalet tanrıçası Themis’i arkadan iterken resmediyor.

Gazetenin hukuk editörü Fraces Gibb video görüntüsünü izleyenlerin polis hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararını kınanacak menfur bir karar olarak göreceklerini ve İngiltere’de polis için başka, toplumun geri kalanı için başka kanunların işlediğine inanacaklarını belirtiyor.

Video görüntülerini ilk kez yayınlamış olan Guardian gazetesi ise Tomlinson’ın ölümü ile, beş yıl önce, bombalı saldırı yapacağından şüphelenen polis tarafından metroda vurularak öldürülen Charles de Menezes vakası ile bağlantı kurmuş.

‘İngiltere polisinde cezasızlık kültürü’

Gazete, polisin Menezes davasından sonra Tomlinson Davası’nda da herhangi bir polis memuruna suçlama yöneltmeme kararı verdiğini, oysa bu kez, video kayıtları sayesinde, kimsenin, polisin kışkırtıldığı ya da şüphelinin kaçtığı gibi dezenformasyon yayamadığını belirtiyor.

Guardian’a göre bu davada ortada iki skandal var: Birincisi, bir kişinin polis tarafından itildikten sonra öldüğünü gösteren dünyanın dört bir yanında gösterilen deliller ve ikincisi bu konuda herhangi bir suçlama yöneltilmemesi skandalı.

Gazete, toplumun geri kalanından birinin ilişkili olduğu bir ölüm olayı tüm ayrıntısına kadar soruşturulurdu, fakat, polisin müdahil olduğu bir ölüm vakasında soruşturmanın ciddi şekilde baltalandığını yazıyor.

Soruşturmayı baltalayan ise, Tomlinson’ın bedeni üzerinde ailenin olmadığı bir ortamda, işten el çektirilen bir doktor tarafından yapılan post mortem inceleme.

Guardian’a göre bu, İngiltere polisi içinde bir cezasızlık kültürünün yerleştiğine bir işaret.

832730cookie-check“Polis kayrılıyor mu?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.