Polis, Notting Hill Karnavalı’nda sınavda

Afro-Karayipli göçmenlerin Londra’da her yol düzenledikleri geleneksel karnaval 28-29 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.


İngiltere’de Afro-Karayipli göçmenler özgürlük şölenleri Hill Karnavalı’nı bu yıl 41’nci kez düzenleyecekler… İki gün sürecek Karnaval’ın ikinci gününün ulusal tatil olması nedeniylegeçen yıllara göre daha çok katılım olacağı sanılıyor. İngiltere’nin en büyük şöleinne her yıl olduğu gibi Belediye Başkanı nam-ı diğer “Kızıl” Ken Livingstone’un da katılması bekleniyor.


Londra’da 7/7 Saldırısı sonrasında güvenlik tedbirleri artıran Metropolitan Polis, Notting Hill Karnavalı için önlemleri aldığı ve ayrıca basın ile bilgilendirme toplantısı yapacağını açıkladı.


Metropolitan Polis’in metroda ‘terörist’ sanısıyla yanlışlıkla öldürüldüğü Brezilyalı işçi Jean Charles de Menezes olayından sonra en büyük güvenlik sınavı olacak. Metropolitan polisin Menezes’in Brezilya’daki yoksul ailesine 1 milyon dolar sus payı sunduğu ve olay sonrasındaki açıklamaların yanlış çıkması sonrasında Emniyet Genel Müdürü Ian Blair’in istifası istenmişti.


Polisin Notting Hill Karnavalı sırasında binlerce polisin görevlendirileceği ve bölgenin 80 CCTV ile gözleneceği belirtildi. Polis değerli eşyaların Karnaval’a getirilmemesini isteyerek sorun yaratıcı şahısların polise bildirilmesini istedi…


KÖLELİĞE BAŞKALDIRI ŞÖLENİ: KARNAVAL


19’ncu yüzyılın ortalarında Kuzey Amerika’da kölelik zincirleri kırıldığında yaklaşık 4 milyon siyah bulunuyordu. Siyahlar 300 yıl boyunca Atlas Okyanusu’nun öte yakasına kaçma düşüyle yaşadı. ABD’nin güneyinde ağır işlerde çalıştırılan siyahların şarkı söylemeleri, çalışma temposunu artırdığı savıyla beyaz efendiler tarafından desteklendi. İlkel vokal cazın güftelerinde, köle emeği anlatılır. Efendiler, siyah müziğe yalnızca çarkın kolay dönmesi için hoşgörü gösterdiler. Oysa siyahların birbirleriyle sürekli iletişim kurmalarını istemeyen sömürge yasaları, Afrika tamtamlarını bile yasaklamıştı.


Yasaklar, yalnız cazın değil Amerika’da Afrika kökenli pek çok müzik türünün doğmasına da zemin hazırladı. Bunlardan biri de asimilasyona kafa tutan Afrika kökenli Karayiplilerin şöleni, Notting Hill Karnavalı’ndaki pan orkestra müziği…  Tamtamlar yasaklanınca, alternatif olarak yağlı davullar ortaya çıktı. Yağlı davullar da 20’nci yüzyılın ortalarında “Tencere-tava (Pan) Orkestraları”na dönüşecekti.


Afro-Karayipliler özgürlüklerine kavuştuklarında kölelik günlerinden bugüne ulaşan özgürlük müziklerini Karnavallara toplu eğlenceyle birlikte taşıdı.


İngiltere’deki Afro-Karayipli göçmenler 1959’da Kings Cross’ta başlatıkları Karnaval’ı bazı yıllarda kesinti olmasına karşın bugüne kadar sürdürdü.

783240cookie-checkPolis, Notting Hill Karnavalı’nda sınavda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.