Polisan, Asya’ya Azerbaycan’dan açılacak

Geçen yıl 2 milyon dolar yatırımla Azerbaycan’da bir fabrika kuran firma, taşıma maliyeti fazla olan ülkelerde de üretim yapmayı planlıyor.

Polisan Genel Müdürü Erol Mizrahi, nakliyenin boya sektöründe önemli girdi kalemlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’deki büyüme çalışmalarının yanı sıra ihracata yönelik yatırımların sürdüğünü vurguluyor.

Mizrahi, boya kullanımının düşük olduğu Rusya, Orta Asya Türk cumhuriyetleri, Bulgaristan, Irak, Romanya, Gürcistan, İran gibi ülkeleri hedef pazarlar olarak belirlediklerini belirtiyor. Avrupa Birliği ülkelerinde yılda ortalama 15, Türkiye’de 4,5 kilo boya tüketilirken, bu oran Azerbaycan’da 1,2 kiloya kadar düşüyor.

1986 yılında boya sektöründe faaliyet göstermeye başlayan Polisan, bugün Türkiye’nin önemli boya, tutkal ve reçine üreticilerinden biri. ‘Gülen boya’ sloganıyla tanınan firma inşaat, mobilya, sanayi ve ağır hizmet boyalarının yanı sıra astar, vernik, tiner üretimi yapıyor. Genel Müdür Mizrahi, iç pazarda büyüme sürerken, yurtdışındaki

hedef pazarlara ulaşmak için fabrika açmayı düşündüklerini kaydediyor. Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve Rusya pazarı için altı ay önce Azerbaycan’da içinden demiryolu geçen boş bir binayı satın aldıklarını belirten Mizrahi, fabrikanın bu yıl faaliyete geçtiğini bildiriyor.

Fabrikada ilk etapta boya yardımcıları üretimine başlandı. Yıl sonuna kadar 4 milyon dolarlık ilave yatırımla fabrika tam bir boya üretim merkezi olacak. Mizrahi, Azerbaycan başta olmak üzere tüm Orta Asya coğrafyasının boya sektörü için yeni ve önemli bir pazar olduğuna dikkat çekiyor. Fabrika yeni açılmasına rağmen Rusya’ya az da olsa boya yan ürünleri ihracatına başlamış. Savaş sebebiyle tahrip olan Irak pazarına da büyük önem verdiklerini aktaran Genel Müdür, “Irak’a Güneydoğu Anadolu’da bulunan bayilerimiz aracılığı ile mal veriyoruz. Buradaki pazar sanıldığından daha büyük. Gerekli şartların oluşması halinde buraya fabrika açabiliriz.” dedi.

Firma olarak Türkiye’de bulunan sanat eserlerine sahip çıktıklarını kaydeden Polisan Genel Müdürü Mizrahi, bu kapsamda Mimar Sinan üniversitesi ve İstanbul Beyoğlu’nda bulunan 5 okulun boya işini yaptıklarını belirtiyor. Firmanın böyle bir girişimde bulunmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Her bir sanayi kuruluşu bir sanat eserine sahip çıksa sorun kalmaz.” sözü etkili olmuş.

Türkiye’de boyanacak çok bina var Polisan, kamuoyunda ‘kira öder gibi ev sahibi olmak’ şeklinde bilinen ipotekli konut kredisi (mortgage) sistemine büyük önem veriyor. Genel Müdür Erol Mizrahi, sistemin sektör adına önemli bir fırsat olduğu görüşünde. Sistemin dinamik bir yapısının bulunduğunu aktaran Mizrahi, “Enflasyon ve faiz oranlarının düşüş göstermesi mortgage sistemini çalışır hale getirir. Yurtdışında verimli olan bu sistem Türkiye’de uygulanmaya başlarsa bizim sektörde büyük bir kıpırdanma yaşanabilir” değerlendirmesini yapıyor.

“Şehrin genel görünümü açısından binaların canlı boyanması önemli” diyen Mizrahi’ye göre Türkiye’de dış cephesi boyanmamış bina sayısı yeni yapılacak binalardan daha fazla. Avrupa Birliği’nin çevre temizliği çerçevesinde dış cephelerin boyanması şartı getirebileceğini vurgulayan Mizrahi, bu uygulamanın sektörde önünü açacağı görüşünde. Sektörün geçen yıl yüzde 20 büyüme gösterdiğini belirten Mizrahi, kendilerinin ise yüzde 50 oranında büyüyerek sade- ce boyadaki cirolarını 100 milyon dolara çıkardıklarını ifade ediyor. Firmanın 2005’teki hedefi ise yüzde 12 oranında büyümek.

KİŞİ BAŞINA YILLIK BOYA TÜKETİMİ (kg)
Türkiye – 4,5
Azerbaycan – 1,2
Yunanistan – 10
Almanya – 15
Belçika – 16
Romanya – 2,5
Fransa – 15

1100490cookie-checkPolisan, Asya’ya Azerbaycan’dan açılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.