Polisario, Fas’a karşı intifada başlattı

Sahra halkını temsil eden Polisario Cephesinin yayınladığı bildirilere göre; Batı Sahra başkenti El Ayun başta olmak üzere  Dacla, Sımara, Bocador ve diğer kentlerde 21 Mayıs’tan beri süren barışçı gösteriler Fas askeri güçlerince acımasız saldırılara uğruyor. Fas askerlerinin barışçı gösterilere karşı bu barbarca tutumunun  insan haklarının evrensel ilkeleri ve  uluslararası yasalarla  bağdaşmayacağına dikkat çeken Polisario Cephesi BM’nin Cenevre’de bulunan Daimi Temsilciliğine diğer uluslararası  kuruluşlara, İsviçre medyasına da çağrıda bulundu.

Yayınlanan bildiri de “Sivil  ve siyasi hakların çiğnenmesi Fas güçlerinin 30 yıllık işgallerine eklenen yeni bir sayfadır“ denildi.

1970’li yılların başında İspanyolların çekilmesinden sonra  Batı Sahra’yı işgal altında tutan Faslılar’a karşı Polisario Cepnesi öncülğünde Arap halkı 30 yıla yakın bir mücadele veriyor. Bu mücadelenin bir parcası olarak  Batı Sahra halkını temsilen sürgünde bir  hükümet de kuruldu.

Öte yandan İspanya  İnsan  Hakları örgütü yayınladığı bildiride Fas yetkililerince tutuklanan El Kenan ve 33  siyasi mahkumun derhal serbest bırakılmasını istedi.

Fas’ın işgal altında tuttuğu Batı Sahra  kentlerinde ve  Fas’ın güneyindeki Fas’a ait  Sahralıların gittği  üniversitelerde yeni  gösteriler başladı…

Pazar günü (29 Mayıs)  yapılan gösteride yaralanan dokuz  kişiden altısı kadın. Nejir hotele yerleşen uluslararası gözlemcilerin önünde Faslı sivil polisler Sahralılar’ı  meşru zeminden çıkartmaya yönelik  provokatif hareketlerde bulundukları öne sürüldü.

“Yaşasın  Polisario  Cephesi!, Yaşasın  Muhammet Abdulaziz!” diye  Örgüt ve başkanları lehine slogan atan göstericiler polisin şiddetli müdahalesiyle karşılaştılar . Gösterinin  El Ayun kentinin  diğer bölgelerine yayılmasından çekinen güvenlik güçleri kentin bir kısmını  gözlemcilere ve diğer kesimden Sahralılara kapalı tutuyor. Marakeş üniversitesinde de aynı gün iki gösteri oldu. Bunlar yine polisce engellendi.

Yıllardır ulusal kurtuluş mücadelesi veren  Sahralılar uluslararası anlaşmalara rağmen bağımsızlıklarına kavuşamadılar.

1107540cookie-checkPolisario, Fas’a karşı intifada başlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.