Polonya, Şengen’e 2007’de katılıyor

İçişleri Bakanı Dorn, yaptığı açıklamada, Polonya’nın Şengen Anlaşması için gerekli olan on hazırlık aşamasının ikinci bölümünde tamamladığını söyledi.

Öte yandan AB’den yapılan açıklamada Polonya’nın Şengen Anlaşması’na üye olma için gösterdiği çabayı takdir edip, sevinçle karşılandığı belirtildi.

SINIR GÜVENLİĞİ ENDİŞESİ

AB, Avrupa topraklarında oldukca geniş bir yüzölçüme sahip olan Polonya’nın sınır güvenliğinden endise duyuyor. Rusya, Belarus, Ukrayna gibi AB üyesi olmayan ülkelere sınır olan Polonya, bu ülkelerden gelen kaçak göçmenlerin uğrak yeri olarak biliniyor.

ŞENGEN?

Şengen Anlaşması, anlaşmaya taraf olan ülkelerin sınırlarının kaldırılmasını düzenliyor.

Anlaşmaya göre, ülke sınırlarını daha çok güvenilir kılmak için, Şengen alanının dış sınırları daha etkin bir şekilde kontrol edilecek. Bu ülkelerinin güvenlik birimleri, daha yoğun bir şekilde birlikte çalışacaklar.

Bu çalışmanın çekirdeğini kısaca SIS olarak adlandırılan elektronik arama sistemi oluşturuyor. Bu bilgisayar sistemi ile aranan şahıs veya nesneyle ilgili bilgilere anında ulaşılabiliyor. SIS sistemi, aynı zamanda, Şengen ülkelerine giriş yasağı konulmuş veya girme hakkı olmayan kişilerin belirlenmesinde kullanılıyor.

Anlaşmaya göre üye ülkelerin yurttaşları Şengen sınırları dahilinde özgürce hareket etme hakkına sahipler. Anlaşmaya karşı çıkanlar, bu “özgürlüğün”, polis tarafından aranan insanların işini kolaylaştırdığını ileri sürüyorlar.
 

1130440cookie-checkPolonya, Şengen’e 2007’de katılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.