POLONYA KISA KISA…

Polonya’dan Hırvatistan AB’liğine çengel…

Polonya Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld “Hırvatistan, savaş suçlusu General Ante Gotovi’yi (50) Avrupa Savaş Suçluları Mahkemesi’ne çıkarmazsa AB’ye giremez” dedi.
 
Rotfelt, BM Savaş Suçluları Savcısı (Fotoğrafta yer alan) Carla del Ponte’nin ziyareti sırasında şunları söyledi:

“General Ante Gotovi, 1995 yılında 150 sivil Sırp’ın ölümünden ve 150 bin kişininden baskıyla sürgün edilmesinden sorumludur. Hırvat hükümeti ‘kaçak General’in yakalanıp teslim edilecegini söylemişti. Bazi kişiler bu savaş suçlusu General’i Yugoslavya’ya karşı bağımsızlık adına  savaşmış bir kahraman olarak görüyor. Şunu açıkca ifade etmek istiyorum ki Hırvat hükümeti, General Gotovi’yi Mart ayının 12’sine kadar  Avrupa Savaş Suçluları Mahkemesi’ne çıkarmazsa Hirvatistan’in AB müzakereleri başlamıyacaktır.”  

Konuyla ilgili olarak bir açıklamada BM Savaş Suçluları Savcısı Carla del Ponde’den geldi. Rotfeld’in açıklamasını aynen tekrarlayan Ponde, “General Gotovi’nin yanısıra Bosnali Sırp Radovan Karadzic ve Radko Mladic’in de bir an önce Avrupa Savaş Suçluları Mahkemesinde görmek istiyorum” dedi.
 
Ponde,Yugoslavya eski devlet başkanı Slodoban Miloseviç’in yargılanmasının ilkbaharda son bulabileceğini belirtti.

General Gotovi

***

Kürtaj muhafazakarları kızdırdı…
 
Polonya’da, Demokratik Sol Parti ve Feministler tarafindan  hazırlanan “Kürtaj Yasa Tasarısı” sağcı partileri kızdırdı.

Demokratik Sol Parti SLD ve Feministler  tarafindan Meclise sunulan yasa tasarısı ,12 haftalık hamilelik döneminde olanlara,tecavüze uğranlara ve ciddi sağlık sorunu olan anne adaylarına kurtaj yapma olanağı tanıyordu.
 
Demokrat Sol Parti’nin bugün Meclise sunduğu yasa tasarısı sağ partililer tarafindan tepkiyle karşılanırken Parlemento sözcüsü Wlodzimierz Cimoszewicz’in tasarının görüşülmesinin önümüzdeki aylara ertelendiğini açıklamasıyla parlamertoda gerilen ortam yumuşadı. 
 
Tekrar meclis gündemine gelmesi beklenen “kürtaj” yasa tasarısının Meclis’teki tartışmaları sırasında kürtaj karşıtı bazı gruplar Meclis önünde gösteri düzenlediler.

***

Polonya’daki Napoleon hatıraları görücüde…
 
Polonya’da, Fransızlar’ın efsanevi kahramanı Napoleon’a ait cok sayıda önemli hatıra ve belgeler görücüye cıkıyor.
 
Varşova Askeri Müzesi’nde düzenlenecek olan “Napoleon ve Polonyalılar” adlı sergide yer alacak eserler arasında Napoleon’un savaş sırasında ve savaş sonrası calışmalarına ilişkin 300 önemli belgenin yanısıra, Amiens Antlasması’nı imzaladığı kalem, saç tokası, deri çanta ve sürgüne yolculuğu sırasında yanında buludurduğu biskuviler yer alıyor.   
 
Sergide Napoleon’un eserlerinin yanısıra,Polonya’nın bağımsızlığı için Napoleon’le yan yana savasan 100 bin Polonyalı askerleri anlatan bazı belge ve eserlerin bulunduğu  geniş bir koleksiyon da bulunuyor.


 

1099450cookie-checkPOLONYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.