POLONYA KISA KISA…

Katliam var suçlu yok! 

Polonya’da, 1946 yılında 46 Yahudi’nin katledilmesi olayı ile ilgili gerçek suçlular bulamayınca, Ulusal Arşiv ve Hatıralar Enstitüsü davaya son noktayı koydu. Enstitü’den yapılan açıklamada,”Başka suçlu aramaya gerek yok”denildi.

Enstitü’den yapilan aciklamada,”1946’da meydana gelen katliam ile ilgili olarak 12 kişi tutuklu bulunuyordu.Yapılan araştırmalar sonunda işbirlikçi yada baska suçlular aramaya gerek kalmadı” diye belirtiyor.

Kielce Katliamı nedir?

1946 yılında, Polonya’nın Kielce kentinde bulunan Yahudi mahallesinde, Yahudilerin, Polonyalı bir çocuğu “Dini bir ayin” sırasında öldürdükleri söylentileri üzerine, Polonya’da yaşayan Yahudilere yönelik bazı saldırılar başlamıştı. Bu saldırılardan biri de Kielce’de gerçekleşti. Kielce’de meydana gelen olayda, Yahudiler ve Polonyalı öfkeli bir grup arasında ki tartışma sırasında, öfkeli grup içerisinden bazı kişilerin Yahudilerin üzerine ateş açması sonucu 43 kişi yaşamını yitirmiş, 40 kişi de çesitli yerlerinden yaralanmıştı.

Tarihe Kielce Katliamı olarak gecen olayla ilgili olarak eski Komunist Güvenlik Servisi tarafindan şüpheli oldukları gerekçesiyle 12 kişi göz altına alınmıştı. Göz altına alınan bu kişilerden 9’u hakkında ölüm cezası verilmişti.Olayla ilgili olarak 2001 yılında yeni bir araştırma başlatılmış ve bu araştırma sonucunda başka suçlu aramaya gerek duyulmamıştı.

***

Almanya sınır kontrollerine yeniden başlıyor…

Almaya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne olan sınırlarında çok sayıda kaçakçılık olayının meydana gelmesi üzerine bu sınırlarlardaki gümrük kontrollerine yeniden başlıyor.

Alman Gümrük Muhafaza yetkililerinin verdiği bilgiye göre, son zamanlarda Almanya’nın, Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınırlarında artan sigara ve içki kaçakçılığı olayları nedeniyle ülke ekonomisinin 500 milyon Euro zarara uğratıldığı gerekçesiyle Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne olan sınır bölgelerinde gümrük kontrolleri uygulamasına yeniden başlanacağı belirtiliyor.

Alman Gümrük Muhafaza yetkililerinin verdiği bilgiler arasında,geçtiğimiz Pazartesi günü, Almanya’nın Letonya sınırındaki gümrük kontrolleri sırasında, ülkeye çok sayıda kaçak sigara ve içki sokmaya çalışan uluslararası bir çetenin yakalandığını ve yapilan araştırmalar sonucunda çetenin, kaçak sigara ve içkileri Almanya üzerinden Avrupa’nın diğer ülkelerine dağıttıkları da yer alıyor. Uluslararası kaçakçılık yapan çetenin Kasim 2004’ten bugüne kadar toplam 285 milyon kaçak sigara ürettiği belirtiliyor.

Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nin 2001 yılında Avrupa Birliği üyeliği gerçekleşince iki ülkenin Almanya ile olan sınırlarındaki gümrük kontrolleri uygulaması Almanya tarafindan kaldırılmıştı.

***


Polonya’da deli dana kol geziyor…
 
Polonya’nin Krzemieniec kentinde Ulusal Veteriner Servisi tarafindan yapılan bir araştırma sonucunda, 250 baş sürüde deli dana (Med Cow) hastalığına rastlanıldı.
 
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Polonya Ulusal Veteriner Servisi Sefi Krzysztof Jazdzewski, “Şu ana kadar 250 baş sürü de deli dana hastalığı teşhis ettik. Bu sürüyü ve sürüyle aynı ortamda olan diğer hayvanların kesilmeleri gerekiyor. Bu araştırma ile birlikte deli dana vakasına Polonya’da 22’nci defa karşılaşıyoruz. Araştırmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

***

Basbakan’a “Bizden uçak alın”  teklifi…
 
Polonya Basbakanı Marek Belka’ya, “Bizden ucak alın” teklifi.
 
Avrupa’nın önde gelen ülke liderleri Jaques Chrac, Tony Blair ve Gerhard Schroeder’ın, Polonya Basbakanı Marek Belka’ya bir mektup yazarak “Bizden ucak alın”  teklifinde bulundukları öne sürüldü.
 
Rzeczpospolita Gazetesi’nde yer alan habere göre; üc liderin ortak imzası bulunan mektupta, Polonya’nın LOT Havayolları icin Avrupa’dan Airbus ve Boing  alması teklif ediliyor.
 
Gazete, Airbus ve Boirg’lerin bir bölümünün Polonya’da üretildigini ve LOT Havayolları’nın önümüzdeki 4 ay içerisinde ucak alımı konusunda karar verecegini belirtti…

1100290cookie-checkPOLONYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.