POLONYA KISA KISA…

Polonya’nın Çeçen sempatisi…

Varşova Belediyesi, şehrin bilinen kavşaklarından birinin adını değiştirerek yerine suikast sonucu öldürülen Çeçen lideri Cehar Dudayev’in adını veriyor.

Varşova Belediyesi’nin verdiği bu karar Polonya’da yaşayan Çeçenler tarafından sevinçle karşılanırken, Rusya’nın Varşova Büyükelciliği, kavşağa Çeçen lideri Cehar Dudayev’in adının verilmesine kesinlikle karşı olduklarını açıkladı.
 
Öte yandan konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Polonya Dışişleri Bakani Adam Rotfeld, “Çeçen lideri Cehar Dudayev’in adının bir kavşağa verilecek olması, Rusya ve Polonya’nın iki ülke ilişkilerinde bir gerilim olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi.
 
Rotfeld, daha önce de Çeçen lideri Aslan Mashadov’un Rusya Güvenlik Kuvvetlerince öldürülmesini eleştirmiş ve Rusya da sert tepki göstermişti. Rotfeld’in Rusya’yı kızdıran açıklamaları sonrasında gözlemciler iki ülke arasında ‘soğuk rüzgarların’ esmeye basladığı dile getirilmişti.

***

Avrupa’da Terörle Mücadele Konferansı…

Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, Varşova’da bu yıl 3’ncüsü düzenlenen ‘Avrupa’da Terörle Mücadele Konferansı’nda terörizle mücadelenin bireysel özgürlükleri kısıtlamamasını istedi.

AB tarafından organize edilen Konferansa Polonya ev sahipliği yapıyor. Konferansa  AB Konseyi’nden 40 delegenin yanısıra gözlemci ülkelerin içişleri bakanları ve bazı üst düzeyde görevlileri katılıyor.

Kwasniewski, Konferans’ta yaptığı konuşmada “Organize suçlar ve terörizme karşı mücadele ederken demokratik toplumları incitmekten ve felce uğratmaktan kaçınmalıyız. Bu anlamda yapacağımız her harekette bireysel özgürlüklere de saygı duymamız gerekir”dedi.

Konferans sırasında AB ülkelerinin terör uzmanları tarafından hazırlanan organize suçlar ve Avrupa’da terörizmle mücadeleyle ilgili tasarı tartışmaya sunulacak. Tasarıda, Avrupa’da olası terör saldırılarının yanısıra teröristlere silah yardımı ve terör örgütlerinin toplumsal provakasyonları gibi konular da yer alıyor.

Mayıs 2004’te AB üyeliği gerçekleşen Polonya, Norvec’ten devraldığı AB Konseyi Komite Başkanlığı görevini yürütüyor.

Öte yandan Paris’te “Lübnan konusunda dörtlü bir zirve yapılıyor. Rusya, Fransa, Almanya ve İspanya’nın Zirvesi, Suriye ordusu ve istihbarat servislerinin Lübnan’dan ”hemen ve tamamen çekilmesinden” yana olduklarını açıkladılar.

***

Öğrencilerin otobüsüne tren çarptı…
 
Öğrenci dolu otobüs, trenle çarpıştı 3 yolcu hayatını kaybeedrken 11’i de yaralandı.
 
Korkunç kaza Minsk Mazowiecki kentinde meydana geldi. Yaklaşık 30 teknik okul öğrencisinin içinde bulunduğu otobüs, Lublin’den Szczecin’e gitmekte olan trenle çarpıştı.
 
Çarpışma sırasında takla atarak ters dönen otobüste bulunan yaklaşık 30 öğrenciden 4’ü olay yerinde hayatını kaybederken 11’i de çesitli yerlerinden yaralandı. Yetkililer tarafından hastaneye kaldırılan yaralı öğrencilerden bazılarının durumlarının ağır olduğu belirtti.

***

NATO, Baltık Havasahası’nın kontrolünü Polonya’ya devrediyor.

Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamaya göre, NATO üyeleri tarafından yürütülen Baltık havasahası kontrolü 2006 yılında Polonya’ya devredilecek.

Litvanya’da düzenlenen toplantıda bir araya gelen Polonya Hava Kuvvetleri Komutanı Ryszard Olszewski ve Litvanya Ordu Komutani Vladas Tutkus,toplantı sonucu yaptıkları açıklamada, NATO’ya yeni üye olan ülkeler Macaristan,Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Estonya arasından ilk olarak Polonya’nın böyle bir görevi üstleneceği belirtiliyor..

Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti ile birlikte 1999 yılında NATO’ya katılan ilk eski Sovyet bloku ulkeri arasında yer aldı. 5 yıl sonrada Baltık ülkeleri olan Letonya ve Estonya’nın NATO üyeliği gerçekleşti.

Baltık havasahası’nın kontrolünü 2004 yılından beri NATO üyesi ülkeler yürütüyor.Ocak ayında İngiltere’den bu görevi Norveç devraldı ve önümüzdeki günlerde Hollanda’ya devretmesi bekleniyor.

NATO Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar yakıt ihtiyaçlarını Litvanya’nın kuzeyinde bulunan Zokniai Havaüssü’den karşılıyorlar.

1101260cookie-checkPOLONYA KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.