Polonya-Litvanya nüklerde anlaştı

Baskent Varosva’da düzenlenen imza töreninde biraraya gelen Polonya ve Litvanyali yetkililer, Litvanya’da inşa edilecek olan nükler enerji santralı için anlaşmaya vardılar. Nükler enerji santralı projesinde Litvanya’nın payının yüzde 34, Polonya ve Estonya’nın yüzde 22 olacağı açıklandı.

Litvanya’nın nükler enerji tesisinin yapımına Polonya’inın yanı sıra Estonya ve Letonya da destek veriyor.

Polonyalı yetkililer, Ignatina Buharlama Enerji Santralı’nın bulundugu bölgede yapılması planlanan nükleer enerji santralının, 1986’da radyasyon sızdıran Çernobil nükler enerji santralinin bir benzeri olacağını belirtiyor.

Polonya enerji şirketi PSE Başkanı Jacek Socha, işbirliği ile inşa edilecek nükler enerji tesisinin, 2015 yılında hizmete açılacağını açıkladı.

YENİ DÖNEM

Litvanyalı gazeteci Audrius Braukyla, nükler enerji tesisi projesinin, Moskova’nın petrol ve doğal gaz şantajına bir cevap olduğunu öne sürdü.

Gazeteci Braukyla, “Bu, dünyanın bu yarısındaki enerji sahasında yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu sadece enerji meselesi değildir, bir politikadır. Özellikle Polonya petrol şirketi Orlen’in, Litvanya’nın en büyük petrol rafinerisi Mazieikiu’yu satın almasını göz önüne almalıyız” dedi.

Litvanya’nın en büyük yabancı yatırımcısının Polonya olduğunu vurgulayan Braukyla: ”Bağımsız enerji kaynaklarını elde etmek için yapılan işbirliği iyiye isaret ediyor ”diye konuştu.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmanın sonuçları da, Polonyalıların yüzde 60’ının nükler enerjiyi barışçıl amaçlar için kullandığına inandığını gösteriyor.

1147160cookie-checkPolonya-Litvanya nüklerde anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.