Polonya’da darbeci generale 10 yıl hapis

Ulusal Hafıza Esntitüsü (İPN), 1981 yılında, dönemin hükümetinin Dayanışma sendikasının yükselişini önleyememesi üzerine darbeyle iktidara el koyan ve ardından sıkıyönetim ilan eden eski Genel Kurmay Başkanı General Wojciech Jaruzelski, yardımcıları General Czeslaw Kiszczak ve General Stanislaw Kania’nın 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

İPN, eski Genel Kurmay Başkanı General Wojciech Jaruzelski, yardımcıları General Czeslaw Kiszczak ve General Stanislaw Kania’yi, anayasayı darbe yoluyla değiştirmekle suçladı.

DAYANIŞMA YERALTINA ÇEKİLMİŞTİ

Dayanışma sendikası, 1981’deki darbenin ardından yeraltına çekilmiş ve üyelerini genel greve çağırmıştı. General Jaruzelski komutasındaki birlikler, protesto gösterileri sırasında aralarında Dayanışma lideri Lech Walesa’nın da bulunduğu onbinlerce muhalifi tutuklayarak zindanlara atmıştı.

Daha sonra devlet başkanlığına seçilen General Jaruzelski, Polonya’da sosyalist rejimin çöküşü ardından yaptığı açıklamalarda, darbeyi olası bir Sovyet işgalinin önüne geçmek için yaptığını ileri sürmüştü.

Diğer yandan, İPN uzmanları tarafından toplanan kanıtların yeterli olduğu belirtiliyor. Varşova mahkemesi de daha önce savcılığının Jaruzelski hakkında dava açacağını duyurmuştu.

 

1149800cookie-checkPolonya’da darbeci generale 10 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.