POLONYA’DAN… Ağır Tahrik var!

Polonya’daki gelişmelerden rahatsız olduğumu açıkca belirtmek istiyorum. Müslüman toplumuyla yüzyıllarca barış içerinde yaşayan Leh halkı, radikal din adamlarının akıl almaz yöntemleri sayesinde, kendi ”Müslüman halkına” karşı ”ağır tahrik” altında!

Hollanda’da patlak veren ve dünyanın bir çok ülkesinde Müslümanların tepkisine yol açan karikatür krizinden kendilerine pay çıkarmak isteyen Polonyalı radikal din adamları, ne yapalım, nasıl edelim de Müslümanları kızdıralım derken, müthiş bir yöntem daha buldular.

Ülkenin batısındaki Poznan kentinde, Tramvay ve toplu taşıma araçları, bugünlerde  Müslüman ülkelerde veya Müslümanlar tarafından ödürüldükleri iddia edilen ‘Modern Şehitler’in (ölen yada öldürülen Hıristiyan din adamları) posterlerini taşıyor. 

Şehrin tramvay ve otobüslerinde yer alan posterlerde, dört hafta önce Türkiye’de genç bir  fanatik Müslüman  tarafından öldürülen İtalyan rahip Andre Santoro ve üç yıl önce Kinshasa’nın başkenti Kongo’da, bir kilisede ölümcül bir şekilde yaralanan Polonyalı rahibenin görüntüleri de dikkatleri çekiyor.Hıristiyanların ‘Acı deneyim yolu’ başlıklarını taşıyan posterlerde, Poznan sakinlerinin, önümüzdek Cuma günü “Haç İstasyonu” önünde düzenlenecek olan gösteriye katılmaları isteniyor.

Bu akıllara durgunluk veren projenin fikir babası olan Aziz Benedik Kuruluşu yöneticilerinden Piotr Pilarczyk,“Posterlerde, bizim zamanımızda Pakistan, Endonezya, Mısır, Kongo ve son üç yıldır Türkiye’de ölen şehit Hıristiyanlar yer alıyor.”Haç İstasyonu”, inançları için acı çeken Hıristiyanları temsil ediyor. Biz, onlarla dayaniışma içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Ayrıca, 21.Yüzyıl sehitlerinin ruhuna dualar okumak istiyoruz” diye konuya açıklık getiriyor.

Yaklaşık 30 bin Müslümanın yaşadığı Polonya’da, Müslüman toplumunun temsilcileri, “Polonyalı Müslüman toplumu ‘ağır tahriklerle’ kışkırtılmak isteniyor” tepk’ler’ni dile getiriyorlar.Varşova Universitesi İslam Uzmanı Profesör Janusz Daneckisi’de, Müslümanlarla aynı düşünceleri paylaşığını açıkca söylüyor.

Profesor Danecki, Polonya Radyosu’na yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Bu, Müslümanların kolaylıkla tepki gösterebileceği “tahrik” türüdür. Polonyalı Müslümanlar’ın buna şiddetle tepki vereceklerine emin değilim ama, Polonya’nın dışında bazı grupların böyle bir  tepkiyi gösterecekleri kesindir” dedi.

“Düşünce çatışmasının yeni bir evresi başlıyor!”

Posterlerin sergilenmesindeki zamanlamanın düşündürücü olduğununa dikkat çeken    Profesör Danecki,”Bu, düşünce çatışmasının yeni bir evresinin baslangıcı olacaktır. Bunu düşünce çatışmasina dönüştürecek açık bir tehlike her zaman vardır”

Profesor Danecki, “Hz. Muhammed karikatürüne verilen tepkiler sürerken yeni bir poster krizi yaratılmak isteniyor” diye devam ediyor.   
 
Serginin bugun sunulmasının yanlış olduğuna değinen Profesör Danecki, Cezayir’de, üç yıl önce bir Katolik rahib öldürüldü. Bu trajediyi ve ardındaki gerçekleri  biliyoruz ve hatırlıyoruz. Polonya’da bu konuda birçok tartışma vardı. Bu, üzerinde tartışılması gereken bir konudur ve Müslümanların katılımı ve bilgisi olmadan halka sunulmamalıydı.

”Neden Müslümanlara bizim şikayetlerimizi sunup, bunlara bir açıklık getirmelerini
istemiyoruz? Onlarında bu konuda kendi görüşleri vardır elbet. Bu şekilde davranılarak, Muslumanların kabul edilemez bir tepki vermeleri istenmektedir” diye belirtiyor.
 
Aziz Benedik Kuruluşu yetkilileri, son olarak, Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasını kınadıklarını ve düzenledikleri serginin son zamanlarda yaşanan olaylarla hic bir bağlantısı bulunmadığını söylüyorlar. Yetkililer,”Biz, zulümden suçlu olanları göstermiyoruz, ama şehitlere odaklanıyoruz. Hıristiyanlar’a eziyet eden dünyanın birçok yerinden siyasal rejim ve gruplar vardır. Biz, bu gruplardan herhangi birisini hedef almıyoruz.Biz, gerçeği gösteriyoruz, onların güveni için acı çeken gerçek insanları.Ve bundan dolayı da herhangi birisini suçlamayı düşünmeyiz.”Varşova’da benzer bir sergiyi düzenlemeyı planlıyorduk ama şehrin umumi taşımacılık şirketi, tramvaylar ve otobüslerin sergi için kullanılmasına izin vermediler” diye savunma yapıyorlar.

Tarafsız habercilik anlayışıyla Aziz Benedik Kuruluşu yetkililerinin açıklamalarını sizlere  aktardım. Polonya’daki bu gelişmeleri yakından takip ediyorum. Polonyalı Müslumanların, radikal din adamlarının bu “ağır tahrikleri” karşısında sakin ve duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Hz. Muhammed karikatürünün ardından şiddet olaylarına dönüşen tepkiler, Müslümanların  daha “bilinçli ve uygarca tepki” yolları geliştirmelerine yardımcı olacak örneklerle doludur.

Yazıma, Polonya’nın milli şairi Adam Mickievicz, şu sözleriyleriyle son vermek istiyorum: 

“Polonya’nın komşuları tarafından yutulmak istendiği yıllarda, buna hiçbir Avrupa Devleti ses çıkartmamıştır. Bu ülkenin parçalanmasına tek itiraz sesi, Türkler’den gelmişti. Tarih, Türk ulusunun cesaretini, insancıllığını, ve mazlumlara karşı yakın ilgisini gösteren böylesine göğüs kabartıcı olaylarla doludur.Büyük Şair Mickiewicz gerek Paris’te, gerekse Türkiye’ye geldiğinde bunu daima tekrarlamıştır:

“Polonya’nın, komşu düşmanlar tarafından ezilmesine hiçbir devletin ses çıkarmadığı günlerde, tek dostumuz Türkler olmuştur. Biz Türkler’i düşmanımızın önünde eğilmediği ve Polonya’nın işgalini kabul etmediği için, üstün bir millet olarak severiz.”

651560cookie-checkPOLONYA’DAN… Ağır Tahrik var!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.