POLONYA’DAN… Baba sen Nazi miydin?

Almanlar’ın kadavracı Profesörü Gunther Von Hagens’in babası Gerhard Liebchen’in (81), eski bir Nazi SS üyesi olduğu ortaya çıktı. Profesör söylediği gibi gerçekten babasının geçmiş kimliğini bilmiyorsa hayatı alt üst oldu demektir.

Baba Liebchen, Nazilerin Varşova’yı işgali sırasında çok sayıda Polonyalı’nın “Ölüm Kaplarına” gönderilmerinde baş rol oynayanlardan birisiymiş. İyi de, “Bunda Profesörün ne kabahati var?” diye benim gibi düşünebilir yada kendinize şöyle bir soru sorabilirsiniz “Babam hakkında ne biliyorum?”

Ünlü Profesör de tıpkı bizim gibi bu soruyu kendisine sormamıştır eminim. Babamıza olan inancımız ve sevgimiz bizi bu soruyu sormaktan alıoymuştur. Peki “Biz sormazsak ya da babamız bize kendisi ile gerçekleri anlatmazsa” ne olur? Bu sorunun en iyi cevabı ünlü profesörün vereceğine eminim. Yıllarca aldığınız eğitim, elde ettiğiniz başarılar ve gelecekle ilgili bütün planlarınızın babanızın geçmişine bağlı olabileceğini hiç akıl eder miydiniz?

Kendinizi bir anlık Profesör Hagens’in yerine koyun. Bir sabah uyanıyor ve bakıyorsunuz ki kahvaltı masasında ki gazetede yer alan bir haber, size kahvaltıda, bir fıncan kahve ya da çay yerine “kızılcık şerbeti” içiriyor. Gazeteyi okumaya başlıyorsunuz, koyu siyah dev puntalarla gazetenin ön sayfasında yer alan haber de şöyle yazıyor: “Babanız eski bir Nazi SS üyesiyimiş”. Bu durumda yerinize oturup ‘kızılcık şerbeti’ni yudum yudum, zevkle içmenizden başka yapabileceğiniz bir sey kalmıyor.

Düsünün! Hayatınızın üçte ikisini bilime adamışsınız, 170 yıldır ilk defa kitlelerin gözü önünde otopsi yapıyorsunuz ve herkes sizden bahsediyor,16 milyon insan yapmiş olduğunuz çalişmaları görmek için kuyruklara girip saatlerce bekliyor…

Babanızın bir dönem “ölüm kamplarına” gönderdiği insanların ülkesinde (Polonya) 10 milyon Paund’luk yatırım yapıyor ve 300 kişiye iş imkani sağlayacak bir “bilim merkezi” kurmayi düşünüyorsunuz ki bir anda herşey tersine dönüyor. Önce projeleriniz iptal ediliyor. Ardından, iş ve ekmek götürmeyi düşündüğünüz, yüzde 19’u işşiz bir ülkenin halkı size “kan kusmaya” başlıyor. Bir anda istenmeyen adam oluveriyorsunuz. Dostlarınız bile size küsüyor, tabi doğal olarak siz de babanıza.

“Babam bana geçmişiyle ilgili fazla bir şey anlatmazdı. Babaannem onun hakkında hep iyi şeyler anlatırdı” diyen Profesör Hagens’in başına gelenler”pişmis tavuğun başına gelmemiştir” herhelde. Bütün bu olanların şokunu üzerınden atamayan Profesör, babasına “Baba sen Nazi miydin?”diye sorma gereği duymuş.

Sizin de babaanneniz babanız hakkında iyi şeyler anlatır mıydı?

“Eskimo: Tanrı ve günah hakkında birşey bilmesem cehenneme gider miydim? Papaz: Hayır, bilmiyorsan. Eskimo: O zaman ne diye bana bunları anlattınız?”

651180cookie-checkPOLONYA’DAN… Baba sen Nazi miydin?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.