POLONYA’DAN… Ban Ki-moon, Belka’yı atadı

BM’nin çiçeği burnunda Genel Sekreteri  Ban Ki-Moon, Polonya’nın eski başbakanlarından Marek Belka’yı Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) Yürütme Kurulu Sekreterliği’ne atandı.

Belka’nın bu göreve getirilmesini eski Genel Sekreter Kofi Annan da olumlu karşılamıştı.

Neden Belka?

Marek Belka, 2004-2005 yılları arasında, Polonya Demokratik Sol İttifak (SLD) ve Çalışma Birliği (UP) Koalisyon hükümetinde Başbakan olarak görev yapmıştı.Ekonomi ve global ekonomik yönetim alanında seçkin niteliklere sahip ve bu alanda pek çok başarısı bulunan Belka, iyi bir ekonomi uzmanı denebilir.

Bir dönem Irak’ın-savaş sonrası ekonomisini de yöneltmeye yardımcı olan Belka, 2003-2004 yıllarında, Irak’ın yeniden inşası için uluslararası yardım koordinasyonunda ‘Irak için Uluslararası Koordinasyon Konseyi’nin ilk Kürsü Başkanlığı ve Irak’ta ekonomik reformların hazırlanmasından sorumlu ‘Ekonomik Politika Direktörlüğü’ görevlerinde bulundu.

Belka, (1996-1997) Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı,(1998-200) Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Baş-Danısmanı,(1990-1996) yılları arasında  Maliye Bakanlığı ve Mülküyet Dönüşümü ve Merkezi Planlama Ofisi Bakanlığı Danışmanı,(1997-2001) Dünya Bankası’nda Danışman olarak Polonya, Merkez ve Doğu Avrupa, Rusya, Özbekistan ve Çin’de çeşitli projeler yürüttü. Aynı tarihlerde Arnavutluk Başbakanı’na danışmanlık yapan Belka, JP Morgan’ın Merkez ve Doğu Avrupa Danışmanlığı’nı yaptı.

Sosyo-ekonomik sorunlar üzerine yazılmış bir çok kitap ve makaleleri bulunan Belka, 9 Ocak 1952’de doğdu. Lodz Üniversitesi’nde Yabancı Ticaret Ekonomisi üzerine mastır yaptı ve Fulbright Bursu’nu kazanarak Kolombia (Columbia) Universitesi’nde doktora programına katıldı.Ardından da Şikago (Chicago) Üniversitesi’nde Amerikan Bilgili Toplumlar Konseyi Bursu’nu kazandı ve tamamladı. 

Kwaşniewski hayal kırıklığına uğradı

Önceki Cumhurbaşkanı Aleksander Kwaşniewski de, bir sure önce BM Genel Sekreterliği’ne aday olduğunu açıklamıştı. Kwaşniewski, Cumhurbaşkanlığı görevinin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreterliği görevine en uygun kişinin kendisi olduğunu ve Başkan Bush’un da kendisini desteklediğini dile getirmişti.

Polonya, CİA’nin gizi işkencehanelerine Kwasniewski’nin Cumhurbaskanlığı döneminde ev sahipliği yaptı.

Kwaşniewski, şimdi bir köşede oturmuş itiraflarını ve anılarını sığdırmaya çalıştığı kitabını hazırlıyor olabilir. Hazır sırası gelmişken şu sorularıda sormak lazım:(1) Sayın Kwaşniewski, Başkan Bush, sizi BM Genel Sekreterliği adaylığınızı neden desteklemiş olabilir? (2) CİA’nın gizli işkencehanelerine ve uçak seferlerine göz-yumdunuz mu? (3) ABD sizden üs talebinde bulundu mu? (4) Eğer hayır, böyle bir şey yok diyorsanız, “Neden BM Genel Sekreterliğine Ban Ki-Moon’un getirilmesinin hemen ardından Irak savaş koalisyonuna ‘ABD yönetiminin uydurduğu yalanlar’ sonucu katıldığınızı itiraf ettiniz?

Lütfen bu sorularında cevabını kitabınızda yazın.

 

 


 

651810cookie-checkPOLONYA’DAN… Ban Ki-moon, Belka’yı atadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.