POLONYA’DAN… Kaçinski’nin Sam Amcayı ziyareti

Başbakan Jaroslaw Kaçinski, ABD’ye ilk resmi ziyaretini geçtiğimiz gün gerçekleştirdi.Ziyaret sırasında Başkan Bush, Başkan Yard.Dick Cheney ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile biraraya gelen Kaçinski’nin gündeminde enerji güvenliği,NATO ve Polonya’da bir ABD füze üssü kurulması gibi hassas konular vardı…
Bush,Condoleezza ve Cheney görüşmesinin ardından Enerji Bakanı Samuel Bodman’la biraraya gelen Kaçinski,Türkmenistan’dan Polonya’ya doğal gaz pompalayacak olan ve ABD işbirliğiyle yapılması düşünülen ‘Nabucco’ gaz boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi için ön görüşmelerde bulundu.

ABD-Polonya en iyi dost

Kacinski’nin Condoleezza Rice’la yaptığı görüşmenin oldukça iyi bir atmosferde gerçekleştiği ve ikilinin görüşme sonunda ABD-Polonya ilişkilerinin muhteşem olduğu sonucuna vardıklarını belirtiliyor.

Rice,Kaçinski’yle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında:Polonya ve ABD’nin iyi dost olduğunu söyledi.Rice, Polonya ile müşterek eski bir tarihimiz var…   Polonya’nın işbirliğini takdir ediyoruz” diye ifade etti.

Kaçinski’de,Polonya’nın 200 yıldır dostu olan bir ülkeyi ziyaret ediyorum diye başlayan konuşmasına:”Polonya – ABD ilişkilerini tanımlayan en güzel cümle: ‘Özgürlük’ olsa gerek…Özgürlük için savaşmak,savaşarak özgürlüğü nihai kılmak ve dünyaya bunu yaymak bizim bugünkü görevimiz” diye devam etti.

Kaçinki, Ortadoğu sorununa el attı

Kaçinski’nin Cheney’le yaptığı görüşmenin daha hoş bir atmosferde gerçekleştiği söyleniyor…Beklenildiği gibi Doğu Avrupa’daki durum üzerinde görüş alış verişinde bulunan ikilinin, Ukrayna, NATO’nun Doğu Avrupa’ya doğru genişlemesi, Ortadoğu, İsrail ve İran’daki sorunlar üzerinde durum değerlendirmesi yaptıkları bildiriliyor.

Bu arada Cheney görüşmesini fırsat olarak değerlendiren Kaçinski, Polonya’nın bir süredir peşinden koştuğu ve bir türlü kabul ettiremediği Polonyalılara  vize kolaylığı sağlaması yönündeki ricasını yineliyerek, bir an önce sonuçlanmasını istedi. 

Diğer yandan,Beyaz Saray’da Başkan Bush’la da kısa bir sohbet  gerçekleştiren Kaçinski, Bush’un görüşleri ve sevecenliğinden çok etkilendiğini ayrica Bush’a olan hayranlığınıda gizlemediği itifat etti.

Kacinski, 4 günlük Beyaz Saray ziyaretininin son gününde ABD’den satın alınan F-16 savaş uçaklarının teknik kabiliyetlerinin sunulduğu Teksas’daki bir gösteriye katıldı.Önümüzdeki günlerde Polonya Hava Kuvvetleri’nde hizmete başlayacak olan F-16 savaş uçaklarının Polonya’ya milyarlarca dolara mal olduğu söyleniyor.

Ziyaret öncesi ve sonrasındaki gelişmeler…

Kacinski’nin Beyaz Saray ziyareti öncesi Polonya Savunma Bakanı Radek Sikorski, Afganistan’da NATO birlikleri ve Taliban militanları arasında sıcak çatışmaların yaşandığı bölgelere 900 asker göndereklerini açıkladı.

ABD’nin en büyük bilgisayar üreticisi DELL, Polonya’ya 250 milyon dolar değerinde bir yatırım yapacaklarını açıkladı. DELL, Polonya’da inşa etmeyi planladığı fabrika sayesinde yaklaşık 1000 kişiye iş imkanı sağlamayı planlıyor.

Amerikan Sikorsky Uçak Sirketi’de, Polonya’da bir montaj merkezi kurmak üzere Polonya Endustriyel Kalkınma Ajansı ile milyonlarca dolar değerinde bir anlaşma imzaladı.
Anlaşmaya göre; Sikorsky Uçak Şirketi tarafından üretilen Black Hawk (Karaşahin) helikoplerlerinin montajı Polonya’da kurulması planlanan  bu merkezde gercekleştirilecek.
Kacinski, Sam Amca’yı ziyaretinin hemen ardından ilk iş olarak hükümetin iç ve dış politikalarını sürekli eleştiren koalisyon  ortağı ve Başbakan Yardımcısı Andrzej Lepper’I görevden aldı.

Bir dönem Polonya Komunist Partisi’nde grev yapan ‘Samoobrona ‘ Öz Savunma lideri Lepper, son olarak hükümetin Afganistan’a asker gönderilmesi yönündeki kararını şiddetle eleştirmişti.

Kaçinski kardeşler tiyatrosunu izlemeye devam ediyoruz…

 

 

651680cookie-checkPOLONYA’DAN… Kaçinski’nin Sam Amcayı ziyareti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.