POLONYA’DAN… İkiyüzlülük ve köle kampları…

Göçmen işçi ve AB karşıtı İngilizler, göçmen işçi çalıtırarak para kazanıyor. İngiltere Bağımsız Parti lideri Roger Knapman ve Parlamenter-işadamı Bruce Robertson’un, Britanya’nın en çok yabancı işçi çalıştıran işverenleri olduğu ortaya çıktı!

Bir dönem ‘Göçmenleri istemiyoruz. AB canın cehenneme ‘ diye açıklamalarda bulunan Bruce Robertson ve “Kapılarımızı AB’ye açarsak, göçmen akınına uğrarız, bu, Britanya için kötü olur” diyen Roger Knapman’ın sahibi oldukları şirketlerde çok sayıda Polonyalı ve Doğu Avrupalı göçmen işçi çalışıyor.

Polonya ve İngiliz basınında yer alan haberlere gore; göçmen karşıtı İngiliz Parlamenter Bruce Robertson, ülkenin batısındaki Newton Abbot-Devon yakınlarında bulunan ve sahibi olduğu Trago Mills alış veriş merkezinde, Britanya’daki hakları fesolmak üzere olan 30 Polonyalı göçmen işçiyi istihdam ettiği öğrenildi.

İşleri yolunda gitsin diye bir an da ‘göçmen sever’ oluveren Robertson, yaptığı açıklamada, “Doğu Avrupalı işçilerin çok çalışkan, arkadaşça ve neşeli…Maalesef  işlerimizin yolunda gitmesi için yabancı işçileri istihdam etmekten başka alternatifimiz yok. İngiliz ve AB Parlamentosu tarafından çoğaltılan yasalar, işverenler için bürokrasi yığını yarattı…Eğer AB yasaları olmasa idi Britanyalı işçilere istihdam sağlamak daha kolay olurdu. AB, ülkemiz için bir felaket! (…) Benim Polonyalı ya da diğer Avrupalılar ile bireysel bir sorunum yok…” diye ifade ediyor.

Robertson’un açıklamalarına ilk tepki Liberal Demokrat Parti’nin ticaret ve endüstriden sorumlu kadın sözcüsü Susan Kramer’den geldi.

Kramer, “Bu, tutarsızlık ve ikiyüzlülüğün başka bir örneğidir. Önce göçmen işçiler hakkında ‘belden aşağı’ şikayet ediyorlar, sonra da işine avantaj sağlamak için onları kullanıyorlar” diye Robertson ve Roger Knapman’a eleştiride bulundu.   

POLONYALI KÖLE İŞÇİLER

Öte yandan, İtalya’daki Polonyalı köle işçi kampı’nın ardından İngiltere’de de Polonyalı göçmen işçilerin kaldığı ve insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı bir işçi kampının bulunduğu iddia ediliyor.

İngiltere’nin Batı Midlands bölgesi polisi, İngiltere’de üretilen ve Polonya’ya gönderilen bir kimyasal maddenin içinden, “Yardım edin, ben İngiltere’de bir işçi kampında tutuluyorum. Elinizdeki bu ürünü ben paketledim. Lütfen bu paketi polise verin” yazılı notun çıkması üzerine Polonya polisi ile işbirliği yapma kararı aldıklarını açıkladı. Söz konusu ürünün nerede paketlendiği ve notun gerçek olup olmadığı ise araştırılıyor.

Polonya’nın kuzeydoğusunda Olsztyn kentinde bulunduğu belirtilen notla ilgili olarak Polonya televizyonu, notun büyük harflerle yazıldığını ve imza taşımadığını duyurdu.
Büyük Britanya’da yaklaşık bir milyon Polonyalı’nın bulunduğu tahmin ediliyor. 
AB üyesi olduktan sonra kendileri için yeni bir hayatın başlayacağına inanarak İtalya’ya göç eden Polonyalı tarım işçilerinin başına gelenleri hatırlarsınız .

Varşova’da İtalya’nın kasabalarına tarım işçiliği yapmak için giden Polonyalılar arasında organize suç örgütleri tarafından haftalarca para almadan, sadece su ve ekmekle beslenenlerin olduğu ortaya çıkmıştı.

Yazın domates hasadı için İtalyan kasabalarına giden Polonyalı binlerce tarım işçisi, burada adeta modern köle gibi çalıştırılıyor.

Polonyalı işçiler, gazetelerde gördükleri ilanlarda kendilerine vaat edilen iyi çalışma şartlarından etkilenip İtalyan kasabalarına akın ediyor ve isıtma ve aydınlatmanın olduğu evlerde yaşayacakları ve saat başına 8 dolar kazanacakları vaadiyle köle kampı gibi yerlerde çadırlar içinde organize suç örgütleri tarafından zorla tutuluyordu.

Yapılan araştırmalar, özellikle son 3 yıl içinde İtalya, İspanya ve diğer Batı Avrupa ülkelerindeki tarım bölgelerinde göçmen işçilere karşı uygulanan kötü muamelelerde artış görüldüğü ortaya koyuyor.

Uzmanlar Avrupa tarım sektöründe göçmen işçilerin karşı karşıya kaldığı kötü muamelenin küresel tarım pazarında artan rekabet karşısında daha da ucuza üretme hırsının yattığını belirtiyor.

Bir söz:
“İtiraf etmeliyiz ki, kölelerine ve cariyelerine kötü davranan Avrupalılardır.Bunun sebebi de: doğuluların köle satın almak için para biriktirmeleri, Avrupalıların ise para biriktirmek için köle satın almalarıdır.” (Baron de Tott)

651770cookie-checkPOLONYA’DAN… İkiyüzlülük ve köle kampları…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.