POLONYA’DAN… Leylek hikayeleri

Polonya’da baharın habercisi Leylekler adına düzenlenen “Leylek Günü” kutlanıyor. Kış aylarını Afrika’da geçiren yaklaşık 49 bin Leylek, Polonyalılara baharı müjdelemek için geri geldi.

Her yıl binlerce Leylek’in  Polonya semalarında kanat çırpmasını hayranlıkla  izleyen Polonyalılar,  Leyleklerin  yeni bir bebeğin habericisi olduğuna inanıyorlar.

Kuşlar aleminin en ilgi çekici türü olan Leylekleri  yakından tanımak isteyenlere “Leylek Günü ” için hazırlanmış hoş bir Leylek hikayesi…

Uzun bir yolu kateden leylekler şimdi çok yorgun. Buna rağmen hiç hedefi şaşırmadan eski bacasına yöneliyorlar. Burada, 40 metre yüksekliğindeki bacada, onların yaz tahtı bulunuyor. Bitkin düşmüş bir halde gagasını tüylerine gömüyorlar.

HUZURLU UYKULARI VAR

Tüylerini kabartıp huzur içinde uykuya dalıyorlar.

Leylekler baharda geri döner. Önce erkekler gelir. Onların telaşları var, çünkü geçen yılki yuvalarını bulmaları gerekiyor. Yuvalarını saman ve otlarla onarıp hızla yeniliyorlar.
Böyle bir leylek yuvası bir buçuk metre genişliğinde ve 50 kilo ağırlığa varabiliyorlar.
İşleri bittiğinde, erkek leylek özlem içinde başını gökyüzüne çevirip dişisinin bir an önce gelmesini umut etmeye başlar.

Bir hafta sonra dişi leylek de erkek leylek tarafından hazırlanmış olan yuvaya döner ve hemen yerini alır.

ÇENE ÇALMAK İŞTEN SAYILIYOR

Leyleklerin selamlama törenleri çok etkileyicidir. Evin sahibi, sahibeyi karşılamak için kanatlarını hızla çırpar ve gagasıyla tıkırdar. Etraflarına aldırmadan çift, düğünlerini yaşamaya başlarlar.

Baş döndüren bir yükseklikte gerçekleşen bu tutkulu sevgi gösterisinin meyveleri 5 yumurta kadar olabiliyor. 32 gün sonra tüy yumağı civcivler yumurtalarından çıkmaya başlar. İşte şimdi anne ve baba leylek için stres başlıyor. Baba leylek, çığırtkan yavrularının büyümesini sağlayan solucan, sümüklü böcek, çekirge ve böcekler bulabilmek için hareket geçmeli. Bir süre sonra talepler daha da artacak, fare, kurbağa, balıklar ve yılanlar mönüyü süsleyecek.

Beş kişilik bir leylek ailesini doyurabilmek için baba leyleğin günde 5 kilo yiyecek toplaması gerekiyor.

Anne leylek ise kanatlarını açarak yavrularını yağmur, fırtına ve kızgın güneş karşısında koruyor. Baba leylek yorulduğunda ise anne leylek ava çıkıyor.

ÇATIYA KARIN ÜSTÜ DALIŞ

İkinci ayını dolduran leylek yavruları ilk uçuş denemelerine başlar. Bu denemeler bazen karın üstü çatıya yapılan bir inişle son bulabiliyor.

Ama birkaç gün içinde havada süzülüp uçmayı başarıyorlar.

Ağustos sonunda leylekler ailece yine Afrika’nın yollarına düşerler.
Bir sonraki yıl, leylek yavruları, anne babalarının izlediği yolu takip ederek ülkemizde kendi ailelerini kuracaklar.

YETİŞTİRME BİLGİLERİ

Doğal yaşamın korunması için mücadele eden kişiler fahri olarak leyleklerin korunması için çalışıyorlar.

Yaralanmış kuşlara yardım etmenin yanı sıra, ilk kez doğum yerlerine geri dönen genç leyleklere de yuva kurarken yardımcı oluyorlar. Yolculuk rotaları Güney Afrika’dan Körfez’e kadar, Süveyş’ten İsrail’e kadar ve İsrail’den Boğaz’a kadar sürüyor.Dünya genelindeki Leylek nüfusunun 4.1’i Polonya’da bulunuyor.

***

İçinde leyleklerin figüran da olsa yeraldığı bir fıkrayı hemen aktarayım size…

Maymunun biri bir gün ormanın derinliklerine doğru yol alıyormuş. Birden karşısına son hızla kaçan bir ayı çıkmış. Seslenmiş :
– Hoop ayı kardeş niye kaçıyorsun ?
– Hiç sorma maymun kardeş, ormanı maliyeciler bastı.
– Eeee ne var bunda?
– Eeesi varmı bende kürk, hanımda kürk, çocuklarda kürk ben kaçmayım da kimler kaçsın?
Ayı kaçarken maymun da yoluna devam eder. Bir süre sonra karşısına hızlı bir şekilde kaçmaya çalışan kaplumbağa gelir. Maymun sorar :
– Hooop kaplumbağa kardeş niye kaçıyorsun?
– Hiç sorma maymun kardeş, ormanı maliyeciler bastı.
– Eee ne var bunda ?
– Eeesi varmı, bende ev, hanımda ev, çocuklarda ev ben kaçmayım da kimler kaçsın deyip kaçmaya devam eder.
Maymun da ormanın derinliklerinde ki gezintisine devam eder. Birden karşısına yırtık uçurtma gibi kaçmaya çalışan leylek gelir.Seslenir :
– Hoop leylek kardeş niye kaçıyorsun?
– Hiç sorma maymun kardeş. ormanı maliyeciler bastı.
– Eee ne var bunda ?
– Eesi varmı? Bende yazlık, hanımda yazlık, çocuklarda yazlık deyip yoluna devam eder. Maymun gezintisine devam ederken birden dönüp kaçmaya başlar, bir süre kaçtıktan sonra birden durur.
– Ulan ben niye kaçıyorum? Benim k*çım açık, hanımın k*çı açık, çocukların k*çı açık…

651330cookie-checkPOLONYA’DAN… Leylek hikayeleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.