POLONYA’DAN… Meydan dayakları!

Polonyalı holiganların Varşova’daki bir parkta eğlenen 3 Rus diplomat çocuğunu dövmesiyle başlayan Polonya-Rusya arasındaki diplomasi krizi, yerini meydan dayaklarına bıraktı.

Moskova’da görevli Polonyali diplomatların  meydan dayağı yemediği gün hemen hemen yok gibi. Polonya Büyükelçiliği’nde görevli bir üst düzey diplomatın elçilik binasının 100 metre ötesinde dövülmesiyle başlayan meydan dayakları, elçilik 2. sekreteri ve elçilikte görevli bir söförün de hastanelik edilmesiyle tırmanışa gecti.

Polonyalı diplomatları dövmekten sıkılan Rus holiganlar, geçtiğimiz gün de Polonya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “Rzeczpospolita Gazetesi” muhabiri Pawel Reszka’yı hedef aldılar. Silahlı saldırganlar, ensesinden aldığı darbeyle yere düşen Reszka’yı tekmeleyerek hastanelik ettiler.

Iki ülke dışislerinin karşılıklı nota vermesine rağmen devam eden meydan dayakları, Polonya-Rusya arasındaki ilişkileri kökünden zedeleyecek gibi görünüyor.
 
Putin’e mektup…

Polonyalı gazeteci ve diplomatlara yapılan saldırıların artmasından kaygılanan  Cumhurbaskanı Aleksander Kwasniewski,  Rus lider Putin’e bir mektup yazarak meydan dayaklarından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Kwasniewski, Putin’e gönderdiği mektupta, “ Putin kardeş, biz ettik sen etme…Belarus’ta işleri biraz karıştırdık ama, bu Lukashenko’da az değil hani…Putin kardes, eski günlerin hatırına gel bir babalık yapta bitsin şu meydan dayakları.Ele güne rezil oluyoruz valla…

Kwasniewski, Polonyalı gazeteci ve diplomatlara yapilan saldiridan dolayi  duydugu uzuntuyu dile getirdi ve Moskova’da yaşayan Polonyalılara yönelik saldırılara da bir an önce son verilmesini istedi.

Son durum…

Polonya-Belarus arasında bir süredir devam eden diplomasi krizlerindeki son durum şöyle:

Polonya’nın Belarus Buyukelciligi’nde görevli 2 diplomat, ajan oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi (1)  Belarus’un içislerine karıştirmak ve karıştırmakla  suçlanan  Polonyalılar Derneği, Devlet Başkani Lukashenko tarafından illegal ilan edildi (2) Belarus’un başkenti Minsk’te  izinsiz toplantı ve yürüyüs yapan Polonyalılar Derneği yöneticileri gözaltına alındı.(3) Belarus-Polonya arasında yaşanan diplomasi savaşına son vermek için Belarus’a giden Polonyalı diplomatlar ülkeye sokulmadı (4)Belaruslu iki diplomat, Polonya’dan sinirdisi edildi.(5)…

Polonya-Belarus arasindaki sorunlar saymakla bitmiyor. Belarus’ta başlayıp Rusya’ya sıçrayan diplomasi krizleriyle ilgili gelişmelerle yine birlikte olmak umuduyla.


Bir söz: Deve’ye sormuşlar; Boynun neden eğri?  Deve de cevap vermiş; “Nerem doğru ki…” 

651400cookie-checkPOLONYA’DAN… Meydan dayakları!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.