POLONYA’DAN… Milliyetçi Eğitim Bakanı

Polonya-Almanya ilişkileri aşırı milliyetçi Polonyalı Aileler Ligi LPR’nin, ülkedeki Alman azınlığın seçimlere katılarak temsilci hakkı elde etmesine karşı olduğunu yönündeki açıklamarıyla içinden çıkılmaz bir hal alıyor.Hükümetin koalisyon ortaklarından Polonya Aileler Ligi LPR, parlamentoda iki temsilcisi

bulunan Alman azınlığın, seçimlere katilmasından rahatsızlık duyduğunu açıkca dile getiriyor.  

LPR Milletveki Janusz Dobrosz, Alman azınlığın oylarının seçimlerde yüzde 5’i aşamaması durumunda parlamentoya giremeyeceğini açıklayarak Polonya’daki azınlık haklarının önüne adeta bir baraj dikiyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Kowal ise, Almanya’da yaşayan Polonyalılar statü sahibi olmadıklarını iddia ediyor.

Diğer yandan, Almanlar, Polonya’da en büyük etnik azınlığı oluşturuyor. Ülkedeki toplam Alman sayısı 150 bin civarında. Bu,ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 0.4’ünü oluşturuyor. Ayrıca parlamentoda iki Alman temsilci bulunuyor.

Alman yetkililer,LPR’nin Sonbahar’da yapılması planlanan yerel seçimler öncesi anti-Alman kartını kullanarak oy kazanmaya çalıştığını öne sürüyorlar.  

Polonya Avrupa Vakfı Başkanı Oskar Chomski’de, LPR yetkililerini Almanya-Polonya ilişkilerinin kötü olduğu bir dönemde gereksizce ve sorumsuzca açıklamalar yapmakla suçluyor.

Chomski, iki ülke ilişkilerinin duzelebilmesi için daha yapıcı olunması gerektiğini ve Adalet ve Kanun Partisi PIS’in, butür bir düşünceyi desteklemiyeceğine inandığını da sözlerine ekliyor.

Polonyalı insan hakları savunucuları da, etnik azınlıkların haklarının korunması gerektiğini ve hükumetin bu konuda çok hassas davranması gerektiğini önemle vurguluyorlar.
İstenmeyen adam Roman Giertych…

Bunun yanında, aşırı milliyetci LPR lideri Roman Giertych’in egitimden sorumlu basbakan yardimciligina getirilmesine tepkilerde her gecen gün artıyor…

5 Mayıs günü Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski tarafından başbakan yardımcılığı görevine getirilen Giertych’e Beyaz Saray yetkililerinden Yahudi ve üniversitelerine kadar çeşitli kesimlerden tepkilerden yağıyor.

Polonyalı Ögretmenler Birligi ve Krakov Universitesi öğrencileri, Giertych’in egitimden sorumlu başbakan yardımcısı olmasından duydukları rahatsizligi dile getirmek amacıyla Krakov Üniversitesi önünde gösteri düzenleyerek,Giertych’nin istifa etmesi istemişlerdi.  

Krakov’daki gösteriler sırasında bir de imza kampanyası başlatan öğrenciler, topladıkları 200 bin imzayı Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski’ye göndererek, Giertych’nin görevden alınmasını istediler.

Polonyalı Ögretmenler Birliği yöneticileri, eğitim bakanlığı görevine pedagojik tecrübesi olan birisinin getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Tek yumurta ikizi Kaçinski kardeşler yönetimindeki hükümet, Ukrayna, Romanya, Belarus…gibi eski blok ülkeleriyle ilişkilerini sıcak tutmaya çalışırken öte yandan, AB karşıtı açıklamalar, yabancı düşmanlığı ve ölüm cezalarını savunarak Batı’ya sırt çeviriyor.

651670cookie-checkPOLONYA’DAN… Milliyetçi Eğitim Bakanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.