POLONYA’DAN… Çok konuşulan olaylar…

Haham, Giertych, Göçmen işci ve Kaçinski…

Başlıktanda anlaşılacağı üzre oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktık. Polonyalı Haham Moishe Arye Friedman’in dindaşlarının saldırısına uğraması haftanin en tartışılan konusuydu. Aralık ayında İran’da düzenlenen ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ev sahipliğini yaptığı “Yahudi Katliamı İncelemesi, Global Bir Perspektif” başlıklı konferansa katılan ve özellikle Siyonist karşıtı olarak bilinen Haham Moishe Arye Friedman, Yehuda Mesi Zahav ve beraberındekı Yahudi yardım örgütü ZAKA üyeleri tarafından darp edildi. 

AP haber ajansına verdiği demeçte, Siyonist karşıtı Hamam Friedman’ın saldırganları arasında yer aldığını itiraf eden İsrailli Ortodoks Yahudilerinden Yehuda Mesi Zahav, “Arkadaşlarımla birlikte Nazi ölüm kampı Auschwitz’i ziyaret etmiştik. Bu, oldukça duygusal ve üzücü bir ziyaretti. Ziyaretin ardından Siyonist karşıtı Hamam Friedman’ı görünce öfkelendik” diyerek duygu yüklü bir  savunma yapmis… Mesi Zahav, ayrıca saldırıyı bütün Yahudiler adına gerçekleştirdiğini de önemle belirtmiş.

Ahmedinejad, Yahudi katliami safsata…İran’da gerceklestirilen ve 2 gün süren  konferansta, “Nazi Almanya’sında Yahudilere yapılan katliamla ilgili olarak “gizli kalmış gerçekler, Avrupa’da Yahudi karşıtlığının sebepleri”, “Yahudi katliamı ve Siyonizm”, “Tarihi Belgeler Işığında Yahudi Katliamı” ve “Yahudi Katliamı: Kurallar ve Medya” gibi konular da ele alınmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, bir süre önce katliamı “safsata” olarak nitelemiş ve buna dünyadan büyük tepki gelmişti. Diğer taraftan, İran’da ağustos ayında da Yahudi katliamı konusunda uluslararası bir karikatür yarışması düzenlenmişti.
Giertyhc yine sorun oldu

Aşırı muhafazakar Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Roman Giertych, her-zamanki yersiz çıkışlarından birini daha gerçekleştirerek gündemdeki yerini aldı. Giertych’in AB Eğitim Bakanları toplantısında yaptığı açıklamalar hükümeti zor durumda bıraktı.

Eğitim Bakanı Giertych, eşcinselleri okuldan uzaklaştırmak için yasa tasarısı hazırlıyor. Almanya’nın Heidelberg kentinde düzenlenen ve AB Eğitim Bakanlarının katıldığı toplantıda konuşan Eğitim Bakanı Roman Giertych, “Eşcinsellik propagandası yapılıyor” diye çıkışta bulundu. Kadınların kürtaj hakkını da eleştiren Giertych, eşcinsellerin okuldan uzaklaştırılması yönünde  yeni bir yasa tasarısı hazırlanmak  için kolları sıvadı.

Giertych’in açıklamaları AB Eğitim Bakanlarının tepkisine yol açtı. Muhafazakar Başbakan Jaroslaw Kacinski, açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı “Eğitim Bakanı Giertych’in açıklamaları onun kişisel düşüncesidir, hükümet politikasını yansıtmıyor”diye dile getirdi.

Pottering, baba Giertych’yi kınadı

Oğul Giertych’in ardından baba Giertych’de sorun oldu…Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering’de, “Avrupa’da Savaşan Medeniyetler” başlığını taşıyan broşürü yayımlayan Eğitim Bakanı Roman Giertych’nin babası olan AP Milletvekili Maciej Giertych’i resmen kınadı.

Hans-Gert Pöttering, bir süre önce AP Milletvekili Maciej Giertych’in yazdığı broşürün içeriğinden derin rahatsızlık duydugunu belirtmiş ve metnin yayımlanmasının doğurabileceğini sonuçları değerlendirmek amacıyla bir soruşturma başlatılmasını istemişti.
.
3 milyon göçmen işçi

Polonya’da yapılan bir araştırma, AB üyeliğinin ardından 3 milyon Polonyalının çeşitli AB ülkelerine göç ettiğini ortaya koydu. 2004 yılında AB üyesi olan 38.5 milyon nüfuslu Polonya, sürekli göç veriyor. Varşova merkezli bagimsiz Kamu Düşüncesi Araştırma Merkezi (CBOS)’in yaptığı bir araştırmaya göre, 1.1 milyon Polonyalı göçmen, çeşitli AB ülkelerinde çalışıyor ya da iş arıyor.

Araştırmada, göçmen işcilerin yüzde 26’sinin Britanya, yüzde 10’u İrlanda, yuzde 6’sı İtalya, yüzde 5’i Belcika ve yüzde 16’sının bazı kısıtlamalara rağmen Almanya ve ülkenin batısında bulunan ülkeleri tercih ettikleri sonucu ortaya çıktı.      

Aydınlar da göç ediyor…Ülkenin güney ve doğusunda bulunan kasaba, köy gibi küçük yerleşim alanlarının yoğun göc veren bölgelerin başında geldiği belirtiliyor. Göçmen işçilerin çoğunluğunun  45 yaşından küçüklerin oluşturduğu ve bu işçiler arasında müdür,  nitelikli işçi ve yanı sıra çok sayıda aydının da yer aldığı belirtiliyor. 

AB üyeliğinin ardından büyük iş-göçüyle karşı karşıya kalan Polonya, Ukrayna ve Romanyalı kaçak işçilere kapılarını açmak zorunda kaldı.

Kaçinski, AB Anayasası’na da el attı…

Muhafazakar ve anti-komünist Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski, Hristiyanlık değerlerinin AB Anayasası’nda yer alması gerektiğini açıkladı. AB Brüksel Zirvesi öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski, AB Anayasası’nın,  Avrupa’nın kültürel, dini ve insani miraslarından ilham aldığını söyledi.

Geçen hafta tartışılan önemli konu başlıkları kisaca böyle.Gelişmelerle birlikte olmak dileğiyle.

651850cookie-checkPOLONYA’DAN… Çok konuşulan olaylar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.