POLONYA’DAN… Politikacılar ve tuvalet kağıdı

“Politikacılarla tuvalet kağıdı arasında nasıl bir bağ olur?” diye gülümsemiş yada şaşırmış olabilirsiniz. Açıkcası, bu haberi öğrendiğim zaman bende çok şaşırmıştım ama hoşuma gitmedi dersem de yalan olur hani…Tuvalet kağıdı ve politikacılar arasındaki bu ilginç ve komik bağın çok eskilere dayandığı ve bu bağın aslında anti-globalistler ve anti-kapitalist’ler tarafından saglandığı söyleniyor.

Yüzünüzde koca bir tebessüm yaratacak haberimiz söyle:

Polonya’da, McTommi Polska adlı bir tuvalet kağıdı üretim fırması, üzerinde ülkenin önde gelen politikaciların yüzlerinin yer aldığı ” Onurlu Tuvalet Kağıdı ” adlı yeni bir tuvalet kağıdı üretti. Firmanın ürettiği ‘Onurlu Tuvalet Kağıdı’nın üzerinde bir çok polikacı ve ünlünün yüzleri yer alıyor. Tuvalet kağıdı üzerinde yüzleri yer alan ünlüler arasında ABD Başkanı George W. Bush, Usama Bin Ladin, bazı arap liderleri, geçtiğimiz yıl Polonya’yı AB’ye üye yapan eski Başbakan Leszek Miller, önümüzdeki seçimlerde Başbakan olacağına kesin gözüyle bakılan merkez sağcı Sivil Platform Partisi Lideri Jan Rokita, bronzlaşmak için “solaryum’ makinasında yatıp kalkan Radikal Çifciler Sendikasi (Samoobrona) Lideri Andrjej Leppe ve geçtiğimiz gün istifasını Cumhurbaşkanı Kwasniewski’ye sunan Başbakan Marek Belka’ya kadar bir çok ünlü bulunuyor.

Kısacası, Polonya’nın önde gelen elitlerin yüzlerini “Onurlu Tuvalet Kağıdı”nın üzerinde görmek mümkün.

Politikacı ve tuvalet kağıdı arasındaki bağ ile ilgili geçmişte yaşanmıs bir cok hikaye de var. Bu hikayelerden ilki 1988 yılında ki Uluslararasi Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yaşanmış. Kadın protestocular, politikacıların yüzlerini tuvalet kağıdına resimleyerek tepkilerini bu şekilde dile getirmişler.

***

Geçen yıl Varşova’da düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu, anti- kapitalist ve anti-globalist’lerin ilgi odağı olmuştu.

Varşova polisinin aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri de protestocuları yıldırmamıştı. Bir süre sonra sayıları binleri bulan gostericiler, polisle aralarında çıkan tartışmalar sırasında polislere yine üzerlerinde bazı politikacıların yüzleri bulunan tuvalet kağıtlarını atarak karşılık vermişlerdi.

***

80’li yıllarda sosyalist hükümetin Basın Sözcüsü ve bugünkü NIE Gazetesi’nin sahibi ve editörlügünü yapan Lerzy Urban’da, Batı Almaya’ya yaptığı bir ziyaret sırasında Alman tuvalet kağıtlarının Polonya’da kullanılan tuvalet kağıtlarından yüzde 15 oranında dar olduğunu fark eder ve ziyaretinin ardından ülkesine döner dönmez hükümete tuvalet kağıtlarının Almanya’da olduğu gibi yüzde 15 oranında kısaltılması yönünde teklifte bulunur.

Gördüğünüz gibi tuvalet kağıdı ile ilgili hikayeler bitmek bilmiyor. Konumz tuvalet kağıdından açıldığına göre birazda istatistik bilgilere yer vermekte fayda var sanırım. Dünya genelinde yaklaşık 5000 tuvalet kağıdı üreticisi bulunuyor. Yılda 30 milyar (adet) tuvalet kağıdı üretiliyor. Her 2.7 saniyede bir tuvalet kağıdi üretiliyor. Tuvalet kağıdını az kullanan ülkeler arasında Turkiye’de yer alıyor.

***

Yazımıza tuvalet kağıdı üzerine işlenmiş komik bir fikrayla son verelim. 

Faks geliyor… Bir Türk, bir Amerikalı ve bir alman birlikte saunaya gitmişler. Bellerinde birer havlu saunada oturmuşlar ter atarlarken, bip bip bip diye ses duyulmuş.

Amerikalı, sağ eliyle sol koluna dokunup, “Çağrı cihazım çaldı. Derimin altında elektronik devre var da…” demiş.

Aradan biraz zaman geçmiş, bu sefer bir cep telefonu çalmaya başlamış. Bunun üzerine alman, sol avuç içini kulağına götürmüs ve konuşmaya başlamış. Görüşmesi bitince, Türk’e ve Amerikalıya dönüp, “Avucumun içinde cep telefonu devresi var da…” demiş teknolojik olarak geri kalmayı gururuna yediremeyen Türk, “Bana bir dakika izin verin”
demiş ve dışarı çıkmış. Birkaç dakika sonra döndüğünde poposunun arasına sıkışmış tuvalet kağıdı sarkıyormuş. Amerikalı ve Alman’ın kendisine garip garip baktığını görünce,
“Faks geliyor da..”

651310cookie-checkPOLONYA’DAN… Politikacılar ve tuvalet kağıdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.