POLONYA’DAN… Polonya AB’nin başbelası!

Polonya Dişişleri Bakanı Anna Fotyga, Polonya-Rusya arasındaki krizi değerlendiren açıklamasinda topu AB’ye attı.

Rusya’ya resmi ziyaret yapmayı reddeden Dışişleri Bakanı Anna Fotyga, Rusya-AB ilişkilerinin bir kriz içerisinde olduğunu ve Rusya’nın “savaş ilan” ettiğini söyledi. 

Bakan Anna Fotyga, açıklamasında, ”AB ve Rusya’yı çatışan taraflardır. Polonya bu çatışmada taraf değildir” dedi. AB’nin, enerji sorununa alternatif bir yol bulmasını da isteyen Bakan Fotyga. AB’nin, Rusya’yı Polonya’ya et ithalati konusunda uyguladığı ambargoya son vermeye zorlamasını, aksi halde AB Komisyonu’nun, Rusya’yla yeni ortaklık ve işbirliği anlaşması müzakerelerini başlatma yetkisi verilmesi üzerindeki vetoyu sürdüreceklerini vurguladı.

Fotyga,” Ticari iliskilerde ambargoya başvurmak “savaş ilanı” demektir. Rusya’nın bunu neden yaptığını anlayamıyoruz. Ayrıca, bu çatısmada iki taraf var: biri Rusya, diğeri AB’dir. Polonya ise bu çatışmada taraf değil” diye altını çizdi.

Rusya ise, Polonya’ya uyguladığı ihracat yasağının ikili bir sorun olduğunu ileri sürüyor ve AB’nin bu konuya müdahil olmasını istiyor.

Polonya’nın mücadelesinde, Rusya-AB ilişkilerini çıkmaza sokacak şekilde tavır almasına hazırlıksız yakalanan AB ise, bir taraftan Rusya ile olan hassas ilişkilerinin zarar görmemesine, diğer taraftan da sorunlu bir üyesi olan Polonya’yı dengelemeye çalışıyor.

Irving’i kitap fuarından kovdular…

Aşırı sağcı görüşleri ile tanınan İngiliz tarihçi David Irving, Polonya’da düzenlenen uluslararası kitap fuarı’ndan kovuldu.  

David Irving, 2005 yılında, Avusturya’ya gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında Yahudi soykırımını reddettiği gerekçesiyle tutuklanmış ve 1 yıldan fazla hapis yatmıştı.

Başkent Varşova’daki uluslararası kitap fuari’nda kitaplarını sergilemek isteyen İngiliz tarihçi David Irving, organizatörler tarafından önce engellendi ardından da kapı dışarı edildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan fuar yetkilileri, Irving’in yayımcısının fuar da sergilemek istenen kitaplarla ilgili gerekli materyelleri zamanında göndermediğini ve organizatörleri zor durumda bıraktığını öne sürdü. 

Avusturya’da yasalar Yahudi soykırımını reddedenlere bir ile 10 yıl arasında hapis cezası verilmesini öngörüyor. 17 yıl önce Avusturya’da bir toplantıda soykırımı reddetmesinin ardından Viyana mahkemesi tarihçi hakkında tutuklama emri çıkartmıştı. 1977’de ‘Hitler’in Savaşı’ kitabında Irving, 1943’e dek Hitler’in Yahudi katliamından haberdar olmadığını ve soykırım emri vermediğini savunmuştu.

 

651890cookie-checkPOLONYA’DAN… Polonya AB’nin başbelası!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.