POLONYA’DAN… Polonya-Çin yakınlaşıyor

Başta Çin olmak üzere Uzak-doğu ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmeye çalışan hükümet, Devlet Bilgi ve Yabancı Yatırım Acentası ve Çin Merkez Bankası işbirliğiyle Çinli yatırımcıları Polonya’ya çekmeyi planlıyor. Polonya ve Çin arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni fırsatların ele alındığı bir konferansta konuşan Ekonomi Bakanı, Piotr Wozniak, Polonya’nın Uzakdoğu ülkeleriyle işbirliğini güçlendirme çabalarını istikrarlı bir şekilde sürdürmek istediğini açıkladı.

2007-2013 ihracatında Çin ve diğer Uzak-doğu ülkelerine ağırlık vermeyi hedefleyen Polonya, teşviklerin yüzde 50’sini de bu amaç için ayırdı.   

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, Çinli ithal malların değeri Polonya’nın Çin’e yaptığı ihracatın 10 kat fazlasına denk geliyor. 2006 yılında, Polonya’nın Çin’e ihracatı yüzde 29 (yaklaşık 762 milyon dolar) , ithalatı ise yüzde 39’a ((7.85 milyar dolar) ulaştı. Polonya’nın 2006 yılı yabancı ticaret açığı yüzde 44 olarak hesaplandı. Çinle ticari açık hızla artarak 6.9 milyar dolara yükseldi. 

Çin’den bilgisayar, çevresel aletler, telefon teçhizati, dönüştürücüler, oyuncak, elektrik teçhizatı, su ısıtıcı, ayakkabı, televizyon lambası ve parçaları ithal eden Polonya, bakır, organik kimyasal, maden cevheri, madeni levha, kağıt, kablo, çelik şerit, seramik ürünler ve araba aksesuarları gibi malzemeleri ihraç ediyor. Çin, geçtiğimiz yıl 13 bin adet ihtiyaç malzemesi ithal etti. Polonya bunu oldukça gerisinde kalarak, sadece1000 adet ihraç edebildi.

Bakan Wozniak, bu konuya ilişkin olarak ihracatın genişlemesi çalışmaları sürerken, ticaretteki dengesizligi gidermeye çalışacaklarını ve iki ülke arasında imzalanan antlaşma sayesinde çifte vergilendirmeyi ortadan kaldırdıklarını vurguladı.

Çin’in Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Han Bing de, Çinli ve Polonyalı girişimciler arasında direk işbirliğinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Bing, Çin ihracatının yüzde 50’sinin üçüncü ülkeler uzerinden Polonya’ya ulaştırıldığını söyledi.

Polonya’nın, Dünya Ticaret Organizasyonu’nun (WTO) bir üyesi olduğunu ve ithalatı önünde hiç bir engel bulunmadığını ve Çin’in gümrük vergilerini her yıl azalttığını belirten Bing, “Çin pazarı oldukça rekabetçi…Polonyalı şirketler, Çinli destek kuruluşlarından yardım alabilirler. Ayrıca, Polonya iki taraflı ve çok yönlü bir antlaşmaya imza atmış bulunuyor. Bu nedenle, ihracatçı, ithalatçı ve diğer yatırımcılar, Çinle ekonomik temaslarında kendilerini güven içerisinde hissedebilirler”diye konuştu.

Polonya’da direk yabancı yatırım, geçtiğimiz yıl 14.8 milyar dolar’a ulaşarak rekor kırdı.

RUSYA POLONYA ARASINDA YENİ KRİZ

Polonya ve Rusya arasında sular durulmuyor. İki ülke arasında her gün yeni bir kriz yaşanıyor…

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommiersant, Auschwitz-Birkenau Devlet Anıt ve Müzesi’nde bulunan ve 2.Dünya Savaşı’nda (1941-1945) vatan savunması sırasında şehit olan Sovyet askerlerine ait olan serginin, Polonyalı yetkililer tarafından bilinçli olarak kapatıldığını öne surdü.

Kommiersant’ın öne sürdüğü iddialar, Polonya-Rusya arasında yeni bir krize neden olud.Auschwitz-Birkenau’daki şehit Rus askerlerine ait serginin kapatılması Rusya tarafinda geniş tepki buldu. Polonya hükümet yetkilileri, Kommiersnat’in öne sürdüğü iddiaları yalanlayarak, serginin bakım-badana nedeniyle geçici olarak bir sure kapatıldığını ve tekrar açıldığını söyledi.

POLİS ŞEFİNE CİNAYET SUÇLAMASI

Polonya Ulusal Polis Şefi Kondrad Kornatowski’nin, anti-komünist bir göstericinin gözaltında ölümünden sorumlu olduğu iddia ediliyor.

Savcı,1986 yılında, Gdansk’ta gözaltına alınan ve götürüldüğü polis merkezinde darp sonucu yaşamını yitiren anti-komünist bir genç göstericinin ölümünden yaklaşık üç ay önce göreve başlayan Ulusal Polis Sefi Kondrad Karnatowski’nin sorumlu olduğunu öne sürdü. Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.

KWAŞNİEWSKİ SİYASETE GERİ DÖNÜYOR

Polonya eski Devlet Başkanı Aleksander Kwaşniewski (52), politikaya geri dönmek istediğini açıkladı.


 

651860cookie-checkPOLONYA’DAN… Polonya-Çin yakınlaşıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.