POLONYA’DAN… PİS kafası…

-Katolik söylemle  iktidara koltuğuna oturan Hukuk ve Adalet Partisi (PİS), manifestosunda yer alan radikal değişikliklere baslamış bulunuyor. Ölüm cezalarını savunup,  eşcinsellere gösteri yasağı getiren  ‘PiS kafası’, ilk iş olarak ‘Cinsel Eşitlik Hükümet Temsilcilik Ofisi’ni çok masraflı bulduğu gerekçesiyle kapatarak Polonya’da asırlardır var olan cinsel eşitliği sona erdiriyor. Hükümetin aldığı bu karar doğrultusunda Polonyalı kadın kadınlığını bilecek, erkekte erkekliğini…

-Yaklaşık bir aydır iktidarda bulunan ve arada sırada parendeler ve ters taklalar da atan  yeni hükümet, ikinci iş olarak İngiliz hipermarketler zinciri Tesko’ya kafayı taktı. PİS hükümetinin ‘bilimkadını’  Finans Bakanı Prof.Teresa Lubinska, Tesko’nun verimsiz ve gereksiz bir yatırım olduğunu açılayarak Polonya’da ki yabancı yatırımcıların canını sıkmaya başladı.

-Öte yandan, PİS hükümeti, hipermarketlerin Pazar günü kepenk indirmesi için yasa taslağı hazırlıyor. Hazırlanacak yasa tasarısı sayesinde Pazar günlerini hipermarketlerde alış-veriş yaparak geçiren Polonyalılar, bundan böyle kiliselere akın ederek Pazar günü ayinlerine katılmak zorunda kalacaklar… 

Şimdi kısaca diğer bazı gelişmeleri aktarıyorum:

-Finans Bakanı Teresa Lubinska’nin açıklamalarının hemen  ardından, Polonya İsçi Sendikaları’na bağlı binlerce işçi, hipermarketlerin Pazar günü kapatılması için hükümetle işbirliği yapma kararı  aldılar. İşçiler, Pazar gününün tatil ilan edilmesi için Varşova sokaklarında gösteri düzenleyerek seslerini duyurdular.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Polonya İsci Sendikası yetkilileri, hipermarketlerin ulusal tatil gunlerinde de kapatılması gerektiğini açıkladılar.


( Not: Tesko’nun Polonya’da toplam 44 hipermarket ve 36 süpermarketi bulunuyor ve yaklaşık 25 bin kişiye iş olanağı sağlıyor. Devlet İstatistik Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya gore de, Polonya’da işsizlik oranı halen yüzde 18’lerde bulunuyor. )

***

Eşcinseller yılmıyor…

-Polonyalı eşcinseller ve lezbiyenler, geçtiğimız yıl Varşova Belediye Baskanı Lech Kaçinski ve Poznan Belediyesi tarafından yasaklanan ‘Eşcinsel ve Lezbiyen Eşitlik Gösterisi’ için yeniden biraraya geliyorlar.

Varşova Polisi de, Cumartesi günü gerceklestirilmesi beklenen gösteriyle ilgili olarak geniş güvenlik önlemleri alınması gerektiğini ve gösterinin sosyal düzen ve mülküyet acısından çeşitli zararlar doğurabileceğini  söylüyor. Polis, gosteri sırasında istenmeyen olayların meydana gelmesine muhtemel gözüyle de bakıyor. Polis, ayrica gostericilerin can güvenliğinin bulunmadığını da önemle belirtiyor. 

Eşcinsel ve Lezbiyenler, geçtiğimiz yıl düzenledikleri gösteri sırasında aşırı sağcı
Polonya Aileleri Ligi üyesi ve bazı holiganlarin saldırısına uğramışlardı. Holiganlar, eşcinsel ve lezbiyenlere taş ve sopalarla saldırarak tepkilerini ortaya koymuşlardı.

***


Irak’tan çıkamıyorlar…

-Önceki sol hükümete Irak’taki askerlerin geri çekilmesi icin baski yapan aşırı sağcı PİS hükümetinin Savunma Bakanı Radek Sikorski, Irak’a yaptığı resmi ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Irak’taki askerlerin görev süresinin Aralık 2006’ya  kadar uzatılabileceğini söyledi.

Polonya’nın Çokuluslu Birlik’te görev yapan yaklaşık 1500 askeri bulunuyor. Bu askerlerden bazıları Iraklı askerlere savas taktikleri ve savunma konularında askeri eğitim veriyor.

651450cookie-checkPOLONYA’DAN… PİS kafası…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.