POLONYA’DAN… İstihbarat mafya ortaklığı

Sosyalist Askeri Istihbarat Servisi (WSİ)’nın faaliyetlerini araştırmak amacıyla kurulan Soruşturma Komisyonu, aylar süren çalışmalarının ardından 400 sayfalık bir rapor yayımladı.

Cumhurbaşkanı Lech Kaçinski tarafından 15 Şubat’ta halka açıklanan rapor, Polonya’da çeşitli tartışmalara yol açtı.

Raporda Devlet başkanları, diplomatlar ve tanınmış gazetecilere yöneltilen suçlamalar dikkatleri çekiyor. WSI’nın, eski Sovyetler Birliği’nde eğitim alan bir çok ajandan oluştuğu vurgulanan raporda, Polonya Askeri İstihbarat Servisi için çalıştığı söylenen ve raporda isimleri bulunan 64 kişinin, 1989 yılında Polonya’da komünizmin çöküşünün ardından da Moskova ile yakın bağlarını korudukları belirtiliyor. Hükümet de, bu iddialar nedeniyle 2006 yılında bu servisin aktivitelerini durdurma kararı almıştı.

WSİ-MAFYA İŞBİRLİĞİ

374 sayfası 12 farklı bölümlere ayrılan Soruşturma Komisyonu’nun raporu, WSİ’nın yasadışı faaliyetleri, gelir kaynakları ve işbirlikçileri hakkında detaylı bilgileri içeriyor.

WSI’nın yakıt mafyası ile işbirliği yaptığı öne sürülen raporda, WSI’nın, istihbarat servisi (SB)’nin kaynaklarını kullanarak siyasi partileri izlediği; Polonya enerji sektörünü ele geçirmek amacında olan Rus gizli servisi ve yakıt mafyasının yasa dışı faaliyetlerinden haberdar oldugu; buna rağmen karşı girişimlerde bulunulmadığı ve bazı WSI yetkililerinin, yakıt mafyası ile direk bağlantı kurulması için aktif görev olarak yaptığı belirtiliyor. WSİ’ya yöneltilen diğer suçlamalar şöyle:

“Devletin resmi organlarını yanlış yönlerdirmek, siyasi partilerin yasa-dışı izlemek, yakıt ve enerji kaçakçılığı, zırhlı askeri araç alımı sırasında yolsuzluk, silah kacakçılığı, devlet hazinesini zarara uğratmak, resmi sırları açıga vurmak, tehdit ve adam kaçırma…” 

AĞIR SUÇLAMA

Bir önceki yazımda eski devlet başkanı Aleksander Kwaşniewski’yi, CİA’nın gizli işkencehanelerine göz yumduğu gerekçesiyle eleştirmiştim. İsabet olmuş. Kwaşniewski’ye yönelik suçlamaların ardı arkası gelmiyor. WSİ Soruşturma Komisyonu, askeri istihbarat ve karşı istihbarat servislerinin yasa dışı faaliyetlerinden eski devlet başkanları Solidarity (Dayanışma) Hareketi lideri – Lech Walesa ve Aleksander Kwaşniewski ve eski Savunma Bakanı-Ordu Komutanı ve WSİ Şefi General Tadeusz Wilecki’yi sorumlu tuttu.

Soruşturma Komisyonu, raporunda “Askeri istihbarat ve karşı istihbarat servislerinin “devletin resmi organlarını yanlış yönlerdirmek, siyasi partilerin yasa-dışı izlemek, yakıt ve enerji kaçakçılığı, zırhlı askeri araç alımı sırasında yolsuzluk, silah kaçakçılığı, devlet hazinesini zarara uğratmak, resmi sırları açığa vurmak ve tehdit gibi yasadışı faaliyetlerinden, eski devlet başkanları Lech Walesa ve Aleksander Kwasniewski sorumludur” ifadesine yer verdi.

BÜYÜKELÇİLERE AJAN SUÇLAMASI

Komisyon raporunda, ayrıca Polonya’nn Türkiye, Avusturya, Çin ve Kuveyt Büyükelçilerini de, Rusya’ya bilgi sızdırmakla suçladı. Raporda, Polonya’nın Türkiye, Avusturya, Çin ve Kuveyt Buyukelcileri için, “Rusya’ya bilgi sırırıyorlar” denildi.

Büyükelçilere yöneltilen suçlamaların hemen ardından harekete geçen Polonya Dışişleri Bakanı Anna Fotyga,  Rusya ve istihbarat servisi için çalıştıkları iddia edilen büyükelçileri  ‘danisma” amacıyla geri çağırdı. Büyükelçilerin görevden uzaklaştırılabileceği söyleniyor.

Öte yandan, Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Vremya Novostey, Soruşturma WSİ Komisyonu tarafından yayımlanan raporun, yabancı gizli servisleri için oldukca değerli bir hediye olduğunu yazdı. Vremya Novostey, “Polonya, yabanci gizli servislerine inanılmaz bir hediye’ verdi’’ diye değerlendirdi.

Polonya’da geniş yankı uyandıran rapora ilişkin “temelsiz olduğu” yönünde eleştiriler getirilirken, raporun ciddiyeti de tartışma konusu oldu.

 

651840cookie-checkPOLONYA’DAN… İstihbarat mafya ortaklığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.