Postayla ırk sorgusuna başladı

ABD’de bu yıl da posta servisi üzerinden yapılacak nüfus sayımına dün itibariyle başladı. Amerika’da vatandaş olsun olmasın, yerleşim izni bulunanlar dahil olmak üzere herkesin postadan gelen belgeleri doldurup geri iadesi istendi.

Öte yandan, kolay ve anlaşılır biçimde düzenlenmiş nüfus sorgulama formlarındaki 10 sorudan sekiz ve dokuzuncu sorular tepki çekti. Bu sorularda kişinin Beyaz ırk, Siyahi Afrikan-Amerikalı, yahut Zenci (Negro), Kızılderili yerlisi, Asyalı olup olmadığını saptamak üzere hazırlanmış kutucuklara işaret koyması isteniyor. Bu sorulara yanıt verilmemesi durumunda formun geçersiz olacağı ve amacına ulaşmayacağı da bildirildi. Bu arada verilecek yanıtların federal yasalar çerçevesinde bir devlet sırrı olarak saklanacağı taahhütü de formlarda belirtildi. ABD federal yasalarına göre, nüfus sayımlarındaki özel bilgiler, ancak sayımdan 72 yıl sonra araştırmacılara ve kamuoyuna sunulabiliyor.

Bu türden yasal-devlet garantisine karşılık, ABD’de insan hakları savunucuları ise dünden itibaren nüfus sayımındaki 8 ve 9 numaralı ırk esasını sorgulayan kutucukların protesto edilmesini istedi.

1501490cookie-checkPostayla ırk sorgusuna başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.