Potansiyel radikaller, hükümeti korkuttu

John Howard Hükümeti’nin “Müslüman Danışma Kurulu” eski üyelerinden Mustafa Karaali tarafından Federal Hükümet için hazırlanan raporda sadece Sydney’de köktendinciler tarafında radikalleştirilmeye müsait 3 bin müslüman genç olduğu belirtildi.

Rapor, radikal islamın etkisi altına girebilecek Avustralyalı müslüman gençlerin oranının, hiç bir batı ülkesinde olmadığı kadar yüksek olduğu vurgulandı.

Geçen yıl Göç İşleri Bakanlığı tarafından verilen 200 bin dolarlık fonla hazırlanan rapor, Sydney’in Güney Batısı’ndaki müslüman gençlerin radikalleşmesi konusunu inceliyor.

Başkanlığını Karaali’nin yaptığı bir grup tarafından hazırlanan 100 sayfalık raporun, “The Way Forward for Australian Muslims: A Good Practice Guide for Building Identity and Resisting Radicalisation” başlığıyla bu yayınlanması bekleniyor.

AVUSTRALYA’DAKİ ORAN ÇOK FAZLA

The Australian Gazetesi’ne konuşan Karaali, Avustralya’nın toprakları üzerinde bu güne kadar terörist bir saldırı gerçekleşmediğine bakarak rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi. Kasım 2005’de Melbourne ve Sydney’de yapılan operasyonlarda yakalanan 22 terör şüphelisine yönelik operasyonu öven Karaali, “Nüfusla oranlandığında başka ülkeler için küçük sayılabilecek radikalleşmeye açık genç müslüman sayısı, aynı sayıda olmasına karşın Avustralya için büyük miktardır. Sydney’in güney batısında  radikalleşmenin eşiğinde ideolojik olarak  uyandırılmayı bekleyen potansiyel 3000 kadar genç sünni müslüman var. Sadece Sydney’de 2000 – 3000 radikalleşmeye açık genç Müslüman bulunuyor” dedi.

Karaali, Lübnan’da tutuklanan 5 Avustralyalının, genç toplum üyelerinin yurt dışına gidip Cihad’a katılmaları şeklinde yeni bir eğilimi olarak görülmemesini istedi. Avustralyalı boks şampiyonu Ahmed Elomar, Ibrahim Sabouh, Omar Hadba, Mohammad Basal ve adının Hussan Sabagh olduğu sanılan beşinci bir kişi iki hafta önce Lübnan yetkilileri tarafından Fatah al-Islam adlı örgütle ilişkili olduklartı iddiasıyla tutuklanmıştı. Hadba’nın babası, oğlunun Beyrut’ta bir askeri cezaevişne kapatıldığını ve hakkında terörizm suçlamaları olduğunu söyledi. Hadba’nın bodrumunda 500 kilo askeri malzeme bulunduğu ileri sürülüyor. Askeri istihbaratçıların Avustralyalıları sorguladığı, Avustralya yetkililerinin bu sorgu bitmeden belirtilen kişlilerle görüşebilmeyi ummadığı açıklandı.

Karaali, sertlik yanlısı imamların 15 – 25 yaş grubu gençleri saflarına çekmek için Fdilistin, Irak  gibi dünyanın diğer bölgelerindeki çatışmaları bahane ederek toplumu istismar ettiğini ileri sürdü. Karaaali, “Avustralya’daki Müslüman toplum henüz yeni. Yerleşmiş bir düzeni yok. Köktendinci Wahabi hareketi kolayca arasına sızabilir. Burada adam ayarlamak geleneklerin, islami düzenin daha sağlam olduğu Ortadoğu’dan daha kolaydır. Bu nedenle Avustralya, radikalleşme açısından birincil bir ülkedir”  diye konuştu.

Sydneyli önde gelen imamlardan ve aynı zamanda Federal Polis’te vaizlik yapan Khalil Shami, İslamcıların Avustralya’da gerçekleştireceği bir saldırının, 10 yılda yüzde 69.4 büyüyerek 340 bin 400 rakamına ulaşan  Avustralya Müslüman topluma büyük zarar vereceğini söyledi.

1157780cookie-checkPotansiyel radikaller, hükümeti korkuttu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.