Prens Harry Irak’a gidiyor

Irak’ta son üç yılda 100’den fazla askerini kaybeden İngiltere asker çekeceğini açıkladı. Başbakan Tony Blair’in bu kararının ardında Prens Harry’nin Irak’a gönderilmemesi için bir bahane yaratıldığı iddiası ortaya atıldı. Ancak bugün Prens Harry’nin alayının mayıs ayında Irak’a gönderileceği açıklandı. Prens Harry’nin mensubu olduğu alay, Irak’ın güneyinde 6 ay süreyle görev yapacak. Harry’nin alayının sorumlulukları açıklanmadı ama alayın yetki alanı içinde İran sınırı da bulunuyor.


Dün yakında Irak’tan çekilmeye başlanacağı iddialarına bir açıklık getirerek önceki gün bu meseleyi ABD Başkanı George W.Bush ile telefonda görüştüğünü kaydeden Blair, önümüzdeki aylarda Irak’taki 7100 olana asker sayısının 5.500’e çekileceğini yıl sonuna doğru ise sayının 5 bine ineceğini açıkladı.


Blair’in açıklama yaptığı saatlerde Danimarka Başbakanı Anders Fog Rasmussen de Irak’ta bulunan 470 askerin geri çekileceğini açıkladı. Rasmussen, bunun yerine gözlem misyonu üstlenecek dört helikopterle 9 personelin bölgeye sevkedileceğini açıkladı. Irak’ta asker bulunduran Litvanya da Danimarka ile aynı zamanda 50 askerini bölgeden çekeceğini duyurdu.


CONDI: KOALİSYON ÇATIRDAMIYOR


ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İngiltere ve Danimarka’dan gelen haberler üzerine Washington’un başını çektiği “koalisyonun çatırdadığı” yolundaki yorumların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Rice, “Koalisyon bozulmamıştır ve gerçekte Irak’ın güneyinde hali hazırda binlerce İngiliz askeri bulunmaktadır” dedi. ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak’tan asker çekeceği yönündeki açıklamasının, Irak’ta ilerleme kaydedildiğinin işareti olduğunu söyledi.


İşte İngiliz planı


– Gelecek aylarda Irak’taki asker sayısı 7.100’den 5.500’e çekilecek.
– Yaz sonlarında ise asker sayısı ise 5 binin altına inecek ve Basra Sarayı, Iraklılara devredilecek.
– İngiltere, 2008’de de Irak’ın güneyindeki varlığını sürdürecek ve bu istendiği sürece devam edecek.
– Maysan eyaletinin kontrolünün Iraklılara devri birkaç ay içinde gerçekleşecek, Basra’nın devri ise yılın ikinci yarısı için düşünülüyor.
– İngiliz askerleri eğitim ve destek rolünü üstlenecek, İran-Irak sınırının, lojistik yolların kontrolünü sağlayacak.
– Irak’tan tamamen çekilme hızını, Iraklı güvenlik güçlerinin etkinliği belirleyecek.
– Asker sayısını indirme kararı Irak Başbakanı Maliki’den tam destek bulurken, Bush’un da bu gelişmeden “mutlu” olduğu bildiriliyor.
– Irak’ta bulunan yabancı asker sayısı: ABD 130 bin (21.500 takviye yollayacak), İngiltere 7100, Güney Kore 2300, Polonya 900, Avustralya 800, Gürcistan 800, Romanya 600 Danimarka 470.
 

799800cookie-checkPrens Harry Irak’a gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.