Prof. Ataöv: Tehcir zorunluydu

Ataöv 1915’teki Ermeni ayaklanmasının Osmanlı güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğunu, her ilde azınlıkta olan kimi Ermenilerin “Batı Ermenistan” demeyi yeğledikleri Doğu Anadolu’da Ermeni olmayanlara karşı etnik temizlik uyguladıklarını söyledi. Ataöv konuşmasında “Ermeni tehdidi gerçek, tehcir (yer değiştirme) zorunluydu” dedi.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) tarafından Pasha Hotel’de düzenlenen etkinliğe Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Mustafa Uygar Sertel, İTDF Başkanı Şener Sağlam, Azerbaycan House Başkanı Dr Ali Tekin Atalar Britanya Türk Kadınları Derneği Başkanı Servet Hassan ve çeşitli dernek temsilcileri katıldılar. Ermeni sorunu konusunda uzman olan Ordinaryus Prof Dr Türkkaya Ataöv konuşmasında Ermeni sorununu tarihsel bir perspektifte irdeledi ve katılımcıların konu hakkında sorularını cevapladı.

İngiliz kaynakları katliamı yazıyor

Konuşmasında yabancı kaynaklardan örnekler veren Ataöv, 2003 yılında basılan Birinci Dünya Savaşı Sözlüğü (Dictionary of the First World War) adlı kitapta Ermenilerin diğer etnik gruplara uyguladıkları katliamların kaydedildiğini söyledi. Stephen Pope ve Elizabeth-Anne Wheal tarafından yazılan kitabın 34-35 sayfalarında Osmanlı ordusunun seferberlik ile uğraştığı 1914 döneminde Ermenilerin 120 bin kişiyi katlettiğini, Nisan 1915’te 2500 kişilik Ermeni gücünün Van’da başkaldırdığını ve bölgede geçici bir hükümet kurduğunu ilan ettiğini yazdığını söyledi. Anılan kitapta Ermeni güçlerinin 1917 yılının sonlarına doğru bölgede kontrolü ele geçirdikten sonra Ermeni olmayan Osmanlı tebasına mensup 50 bin civarında daha kişiyi öldürdüğünü yazdığını söyledi.

Tehcir uygulamasına başka ülkeler de başvurdu

Osmanlı hükümetinin yer değiştirme kararının güvenlik nedeniyle zorunlu olarak alındığını söyleyen Ataöv; “Böylesine bir yer değiştirmenin dünya tarihinde başka örnekleri vardır. İngilizler, İspanyollar, ABD hükümeti ve diğer bazı başka ülkeler Osmanlı hükümeti gibi savaş döneminde zorunlu yer değiştirme uygulaması yapmışlardır. Yer değiştirme kararı savaştan önce ya da savaş sırasında bir azınlığı yok etmek amacıyla yapılmış bir tasarı ya da onun parçası değil, gitgide büyüyen askeri bir soruna bir çözüm olarak gündeme geldi ve devlet açısından o amaçla uygulandı” dedi.

Uluslararası İlişkiler alanında verdiği çok sayıda Türkçe ve yabancı eserler ile tanınan tarihçi Prof Dr Türkkaya Ataöv, 40 yılı aşkın süre Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapmış. Bu alanda yazdıkları yirmi dilde yayınlanan Ataöv, çalışmalarından ötürü yurt içinde ve dışında on yedi madalya ya da akademik ödüle layık görüldü, Birleşmiş Milletler’e bağlı beş uluslararası örgütün merkez yöneticiliğinde göreve getirildi.

829340cookie-checkProf. Ataöv: Tehcir zorunluydu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.