Prof. Dr. Oran: ‘301’ tamamen kalkmalı

Baskın Oran, Ankara Adalet Sarayı’na gelerek Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun ile görüştü. Oran’a İHD Başkanı Yusuf Alataş, İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Levent Korkut, Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Atamer, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Başkanı Kazım Genç ile Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Hasan Ürel eşlik etti.


Adliyeden çıkışta gazetecilere açıklama yapan Oran, Cumhuriyet Savcısı Hasan Dursun’un, kendisini, “ölümle tehdit eden kişilerle uzlaşıp uzlaşmayacağını” sorduğunu söyledi. Oran, bunun mümkün olmayacağını ve tehdit mesajları yollayan kişiler hakkında kamu davası açılmasını talep ettiklerini söyledi.


Oran, İstanbul’daki aynı santralden gelen hakaret ve tehdit içerikli telefon ve faks numarasını, Kasım 2004 tarihinde savcılığa bildirdiğini, ancak cumhuriyet savcısının, bu müracaatın “soyut bir iddiadan ibaret olduğu” gerekçesiyle, herhangi bir dava açmadığını belirtti.


Prof. Dr. Baskın Oran, kendisine gelen hakaret ve tehdit içerikli elektronik postaları gazetecilere dağıttı, üç gün önce gelen tehdit içerikli bir mesajı okudu.


Baskın Oran, Azınlık Hakları Raporunu yazdıktan sonra ve İstanbul’daki ”Barışı Arama Kürt Konferası”nın öncesinde ve sonrasında tehditler aldığını söyledi.


Oran, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinin nasıl değiştirilse değiştirilsin hiçbir şeyin değişmeyeceğini de iddia ederek, “301’in tamamen kalkması gerekir. Çünkü bir madde değil, o maddenin nasıl uygulandığı önemlidir. Bu linç atmosferinde nasıl uygulandığını tahmin etmeye gerek yok, görüyoruz” dedi.


İHD Başkanı Yusuf Alataş da insan hakları savunucularının, devletten koruma talep etmelerinin söz konusu olamayacağını belirterek, devletin bu konuda gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.

1038420cookie-checkProf. Dr. Oran: ‘301’ tamamen kalkmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.