Prof. Dr. Özlem Kurt Azap: Fiziki mesafe olmadan tek başına maske işe yaramaz

“Normalleşme” sürecinin vakaları artırdığına dikkati çeken Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, fiziki mesafe olmadan tek başına bireysel maskenin virüsle mücadelede yeterli olamayacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığının hastalık olguları düzenli olarak azalmadan adına “Normalleşme” dedikleri süreci başlatmasının koronavirüs vakalarını artırdığını belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, hükümetin aldığı kararların salgın yönetimiyle bağdaşmadığını söyledi. Fiziki mesafe ve epidemiyolojik verilere göre dayanmadan tek başına maskeyle alınmaya çalışılan önlemlerin sadece yalancı bir güven verebileceğine dikkat çeken Azap “Fiziki mesafe korunmadan bireysel maske kullanımı tek başına işe yaramıyor” dedi.

BİLİMSEL VERİLER GÖZETİLMEDİ
Hükümetin “normalleşme” olarak tanımladığı yeniden açılmanın bilimsel verilere göre alınmadığını söyleyen Azap “Epidemiyoloji bilimine göre salgın sürecindeki önlemler bir anda değil il ve ilçe bazında değerlendirilerek alınmalı. Ülke genelinde alınan ‘normalleşme’ kararı salgın yönetimi ile bağdaşmıyor” ifadelerini kullandı. Hastanelerde yeniden ameliyatların yapılmaya başladığına da değinen Azap, “Ameliyatların başlaması için 14 gün boyunca salgın olgularının azalması gerekirdi. Bu, Sağlık Bakanlığının yayımladığı rehberde de böyle tarif ediliyor, ancak uygulanmadı. Sağlık Bakanlığı günlük tablo üzerinden verileri açıklıyor ama bu tablo il sağlık ve pandemi kurullarında belli olur. Ülkenin tamamında yeniden açılmaya gidilmesi için ülke bazında her yerde vakaların azalması gerekirdi” diye konuştu.

TEK BAŞINA MASKE İŞE YARAMIYOR
Salgının kontrol altına alınması için toplum içerisinde hastalığın azaltılması gerektiğine vurgu yapan Azap, “Öncelikle fiziki mesafeyi korumak çok önemli. Ardından maske kullanımı ve el temizliği geliyor. Fiziki mesafe korunmadan maske kullanımı işe yaramıyor. Çünkü kalabalık ortamlarda özellikle toplu taşıma ya da çalışma ortamlarında fiziksel mesafe korunmadığı için her yere temas ediliyor, bu da salgının yayılmasına yol açıyor. Bütün bu önlemler sağlanmadan tek başına maskeyle korunma olmaz. Bu noktada maske yalancı bir güven veriyor. Sadece toplu taşımaya baktığımızda bile önlemler yeterli değil” uyarısını yaparak bakanlığın kendi yayımladığı kurallara da uyulmadığını belirtti.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ YORULDU
En son 29 Nisan’da 7 bin 428 sağlık çalışanının enfekte olduğunun bildirildiğini ve bu sayının ilk açıklanandan 12 kat fazla olduğuna dikkat çeken Azap “Şimdi ise durumun ne olduğunu bilmiyoruz” dedi. Bu tablonun içinde çalışmak zorunda olan sağlık emekçilerinin çok yorulduğunu ifade eden Azap “Salgının başındayız diyebiliriz. Elbette bu birçok olumsuzluğa sebep oluyor ve ne yazık ki tükenmişlikle beraber sağlık çalışanlarının intihar haberlerini de duymaya başladık” dedi.

GENÇLER SOKAKTA, YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜYOR
Vakalardaki yaş oranlarının düşmesini gençlerin dışarıda olmasına bağlayan Azap, “Uzunca bir süre evde kalan gençler önlemlerin bir anda gevşetilmesiyle sokağa çıktı” hatırlatmasını yaptı. Geçen hafta yapılan LGS ve bu hafta sonu yapılacak olan YKS sınavlarına da dikkati çeken Azap “Sınavların bu tarihlerde yapılması önerdiğimiz bir yaklaşım değildi. Milyonlarca çocuk ailesiyle birlikte sokağa çıktı ve sınavlar boyunca çıkacak. Sınav heyecanı ve stresle de önlemler tam anlamıyla uygulanmayabilir. Artık kaygıyı artırmak yerine önlemlere dikkat edilmesini öneriyoruz” dedi. Burcu YILDIRIM / EVRENSEL Ankara

2428390cookie-checkProf. Dr. Özlem Kurt Azap: Fiziki mesafe olmadan tek başına maske işe yaramaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.