Prof. Hawking İsrail boykotuna katıldı

Filistin’i desteklemek amacıyla İngiltere’deki akademisyenler tarafından kurulan BRICUP komitesi, Profesör Hawking’in bu karara varmadan önce görüş aldığı ve “Filistin konusundaki bilgisi”ne dayanarak böyle bir karar aldığını açıkladı.

Cambridge Üniversitesi’nin BBC’ye yaptığı açıklamada, Hawking’in BRICUP bildirgesini imzaladığı ifade edildi.

İsrail’deki konferans organizatörleri ise çekilme kararının Prof Hawking’in değerlerine ters düştüğünü belirtti.

Haziran ayında yapılacak olan konferansta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’in 90. yaşgünü kutlanacak.

‘Kişisel nedenler’Hawking’in, Kudüs’teki İsrail Cumhurbaşkanlığı Konferansı’nda konuşması bekleniyordu. Bu konferansta daha önce konuşma yapmış isimler arasında Tony Blair, George W Bush ve Henry Kissinger de bulunuyor.

Cambridge Üniversitesi adına açıklama yapan sözcü, Hawking’in “durumu akademisyen arkadaşlarıyla konuştuğunu ve kişisel nedenlerden dolayı Haziran’daki konferansa katılmayacağını” ifade etti.

Hawking’in çekilme kararında, Filistinli ve Filistin yanlısı grupların, 71 yaşındaki bilim adamının konferanstan çekilmesi yönünde yürüttüğü ikna çabasının etkili olduğu bildiriliyor.

İsrail’deki Cumhurbaşkanlığı Konferansı’nın başkanlığını yürüten İsrail Maimon ise yaptığı açıklamada, İsrail’e karşı akademik boykotun “uygunsuz ve çirkin” bir eylem olduğu ve Hawking’in inandığı değerlerle örtüşmediği ifade edildi.

İsrail’in boykotuna karşı kampanya yürüten Fair Play adlı grup ise Hawking’in çekilme kararını “tuhaf” olarak niteledi ve “Bölge hakkındaki düşüncelerini konferansa katılarak ifade etme yolunu kullanabilirdi. Konferansı boykot ederek bu fırsatı tepmesinin kimseye bir faydası olmayacak.” dedi.

1381610cookie-checkProf. Hawking İsrail boykotuna katıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.