Prof. Şenol’den “normalleşme” eleştirisi

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kademeli normalleşme kararını “Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır” diyerek değerlendirdi.

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan kademeli “normalleşme” kararları ile ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulundu. Şenol “Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır” dedi.

Twitter hesabından kararı değerlendiren Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol şu ifadeleri kullandı:

“Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır. Burada rengarenk boyanmış haritadaki veriler, yalnızca salgının bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğini kabaca göstermektedir. Yapılması gereken test sayısı, yapılanın en az 4 katı olmalıdır. Güvenli açılış için; Haftalık insidans <100 binde 10 olacak, bizim nüfusa göre bulmamız gereken haftalık rakam 8000 olmalı, biz bu rakamı gün için buluyoruz yani olması gerekenin 8-9 katı. Güvenli rakama ulaşmak için en az 400.000 test yapmamız gerek”

“Bulaşma hızı artan bir salgında, dünya sıralamasında aşılama birincisi olsanız bu hızda aşılama ile koruyuculuğu 42 günde gelişen bir aşı ile salgına etki edemezseniz.

Veri ve şeffaf veri gerekli. Salgın yokmuş gibi yaparak ödenecek bedellerin ne olduğunu Eylül- Mart arası dönemdeki ölümler ve kontrol edilemeyen salgının hayata etkisi ile tecrübe ettik.

Seçilen stratejiler, bilim, kanıta dayalı veri ve VERİ’ye dayanmamaktadır. Burada yaptığım hesaplamalar, mevcut durumu yansıtmak için, ortalama ağırlık vs gibi yansıtmadan kabaca yapılmıştır.” EVRENSEL

2496960cookie-checkProf. Şenol’den “normalleşme” eleştirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.