Profesyonel

Profesyonel, para karşılığında verilen görevi yapan kişidir. Burada işverenin kimliği yoktur, işveren; kimdir, nedir, necidir önemli değildir. Görev vardır ve görevin yerine getirilmesidir. Bu profesyonel tanımı içinde ahlak, gelenek filan yoktur. Profesyonel kişi parasını aldıktan sonra her türlü hizmeti yerine getirir.

Profesyonel çalışma yaşamı ne zaman başladı dersiniz? İnsanlık tarihi kadar eskidir diyebilirsiniz. Belki birileri cennette mekan kapmak için her türlü hizmeti vermiş olabilir ama karşılığında mutlaka bir şey alan profesyoneldir. Profesyonel insan için sonuç önemli değildir, yapılan iş ve işverenin memnuniyeti önemlidir.

Profesyonel çalışan, görevinin dışında bir şey düşünmez, görev görevdir sözü her ne kadar Almanya’dan çıkmış ise de, bugün bütün profesyonellerin anayasası oldu! Bu anayasaya uygun olarak çalışan profesyonellerin yaratmış olduğu büyük bir kaosu yaşıyoruz, çünkü görevini yapan kişi, görevinin dışındaki yan etkilerle ilgilenmez ve bilemez. Kendi yaptığının kaosu oluşturulduğu söylendiğinde ise anlamakta zorlanır, çünkü onun dünyası içinde bir bütünü görmek yoktur. Çalışma dünyasının daha karmaşıklaşması bu sonucu doğal hale getirmiştir. Sanayi devrimi ve bant üretim tarzının yaygınlaşması ile birlikte, çalışan neyi ürettiğini bilmeden, çalışmaya devam eder.

Profesyonel işçi, ürettiği bir çarkın nerede ve hangi amaç ile kullanıldığını bilemez, o sadece işini kaybetmemek için her türlü özveriyi göstererek üretime devam eder. Yeter ki çocuklarının karnı aç kalmasın. Elbette bazı profesyoneller çocuk parası için çalışmaz, daha fazla kazanmak için mücadele eder, doyumsuzdur.

Profesyonel yaşam tarzı, yaşamın her alanına sinmiştir. O kadar benimsenmiştir ki, artık çalışmayan insan bile profesyonel biri gibi düşünmeye başlamıştır. Para kazanmadan profesyonellere akıl veren taraftarlar buna örnektir. Futbol takımı için her şeyini verir ama sonuçta belki bir maça giriş bileti kazanır! Profesyonel amigolar yanında, çığırtkanlarda vardır. Ölüm törenleri için profesyonel ağıtçılar gibi. İslam dini içinde profesyonel imam olmamasına rağmen, camilerde profesyonel din adamların olması gibi. Profesyoneller için önemli olan verilen görevi yerine getirilmesidir. Geçmiş birikimleri, dünyaya bakış açısı önemli değildir. Onun için önemli olan görevini laiki ile yapmasıdır. Aldığı ücreti hak edenin vicdanı rahattır. Profesyonellerin vicdanları hep rahat olur!

Profesyonel asker, bir ülkede darbe yapar, darbe sonucunda değişim onu ilgilendirmez, onun için önemli olan, o anki verilen görevini yerine getirmektir. Profesyoneller işverenin lehine hareket eder, iş ahlakı onu getirir, elbette burada istisnai durumlarda olur. İstisnailere ise hain gözü ile bakılır. Profesyonel demek, verilen görevin hiç soru sormadan yerine getiren demektir. Profesyonel işveren olmaz, onun için profesyonel CEO olur!

Ölüm makineleri olan silah ve kimyasal ürün üreten fabrikalarda çalışanların hepsinin gönülleri rahattır, çünkü onlar, o işi buldukları için şanslı hissederler ve verilen görevi en iyi biçimde yerine getirirler. O üretilen silahların nerede kullanıldığını bilemezler, hatta bunu hiç sorgulamazlar bile, sadece canlı yayında işgali ya da savaşı ekrandan izlerler, orada atılan bir silahın, kurşunun, bombanın kendi fabrikasında üretildiğini ya da dişlisinin üretildiğini bilemez.

Afganistan üzerine insansız uçak gönderen bir askeri işçi, uçağı başarılı bir şekilde Amerika’dan kaldırıyor, hedefi ekrandan görüyor ve o hedefe taşıdığı silahı bırakıp geri getiriyor. Bu arada, uçuş zamanı dilimi içinde, otomatik pilota bağlayıp, çocuğunun okuluna ziyaret edip, okuldaki çocuğun gelişimi hakkında bilgi alabiliyor. Burada profesyonel işçi, yaptığı işin sonucunu algılamak için çaba sarf etmiyor ve itiraz dahi etmeden, gönlü rahat olarak ailesinin geleceği üzerine planlar yapabilmekte ve yatırım yapabilmektedir.

Bu örnekler çoğaltılabilinir, profesyonel yaptığı işin sonucunu düşünmez, her şey para içindir ve çalışma saati içinde bütün benliğini satandır. Profesyonel gazetecilerin ikide bir saf değiştirmeleri, değiştirdiklerinde yeni patronlarının çıkarı için, geçmişte çalıştığı patronun her açığını, yeni patronuna açıklaması artık etik sorun değildir. Görevinin gereğini yapmaktadır.

Her meslek profesyonelleştikçe, toplumsal ahlak, değerler ve toplumun ihtiyaçları önemi ortadan kalkar. Ulus devletinin değişim yaşadığı ve yok olmak üzere doğru giderken, profesyonellerin katkısı unutulmaması gereklidir. Çünkü profesyonel için ulus önemli değildir, çalıştığı ve para aldığı yer daha önemlidir, onun için her türlü özveri yapmaktan geri durmaz. Hatta içinde çıktığı toplumu yok edecek kararlara dahi, çalıştığı kurumun çıkarları doğrultusunda gözü kapalı olarak karar alır ve uygular. Bunun örneğini kısa zaman önce de yaşadık.

Profesyonel, verilen görevi gözü kapalı kabul edendir! Almış olduğu eğitim, tecrübeyi işverenin lehine kullanandır. Eğer profesyonel katil ise, öldürdüğü insanları hangi amaçla ve ne için öldürdüğünü sorgulamaz! Görev, görevdir, sorgulanmaz! Hatta para aldığı kişi ya da kişileri açıklamaz, profesyonellikte işvereni kollamak ve savunmak vardır, elbette daha fazla para verene kadar!

Profesyonel, gözünü kapar, vazifesini yapandır! Hatta para için kendisini satandır!

Bugünlerde profesyonelim diyen birini gördüğümde, tarihin en eski profesyonelleri gözümün önüne gelir. Hiç değilse onlar daha namuslu ve dürüsttürler…

http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

1584860cookie-checkProfesyonel

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.