Protestolar sürüyor

Askerler, göstericilere joplarla karşılık verdi, zaman zaman da silah sesleri duyuldu.

Bazı görgü tanıkları, yönetimin gösteri alanlarına otobüslerle protestoculara saldırması için hükümet yanlısı gruplar getirdiğini öne sürdüler.

İngiltere’nin Birmanya Büyükelçisi, son günlerde açıklanan ölü sayısının gerçek rakamın çok çok altında olabileceğini söyledi.

Devlet televizyonu dokuz kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Bu arada Birleşmiş Milletler yetkilisi İbrahim Gambari Brimanyalı yetkililerle görüşmeler yapmak için bu ülkeye gidecek.

Öte yandan Birmanya’da askeri yönetimin ülkenin en büyük kenti Rangun’da beş manastırı ablukaya aldığı bildiriliyor.

Cuntayı protesto eden Budist rahiplerin bulunduğu bu büyük manastırlara tüm giriş-çıkışlar yasaklandı.

Görgü tanıkları BBC’ye küçük gruplar halinde toplanan bu göstericilerden pekçoğunun tutuklandığını ya da copla dövüldüğünü anlattı.

Kent genelinde sokakların önceki günlere oranla çok daha sakin olduğu bildiriliyor.

Askerler dün Rangun sokaklarına çıkan göstericilere ateş açmış, biri Japon bir gazeteci olmak üzere en az dokuz kişi ölmüştü.

Diplomatik kaynaklar devlet medyasınca açıklanan bu rakamı düşük buluyor ve hayatını kaybedenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Askeri birlikler dün kentte hoparlörle dolaşarak halka evden çıkmama çağrısı yapmış, uyarıya uymayan yüzlerce kişi dövülerek gözaltına alınmıştı.

Manastırlara önceki gün düzenlenen baskınlar ve bugünkü ablukalar ardından, gösterilerin başını çeken Budist rahiplerin de ortalıkta görülmediği bildiriliyor.

Komşu Tayland’daki BBC muhabirlerinden Chris Hogg dün bir okulun civarında ateş açıldığı ve ölenler arasında çocukların da olduğuna dair haberler geldiğini söylüyor.

Ancak muhabirimize göre bu haberleri bağımsız kaynaklara doğrulatmak imkansız. (BBC)

1158910cookie-checkProtestolar sürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.