Pusula

Ortalık toz duman ve herkes bu bilek güreşinin sonucunu merakla bekliyor. Peki biz bu süreci film seyreder gibi izlemekle mi yetineceğiz, yoksa illa bir taraftan yana safımızı mı belirleyeceğiz? Galiba doğru tutum Nasrettin Hoca politikası gibi gözüküyor. Bir tarafa dönüp, “Sen de haklısın yolsuzlukların üzerine gitmek gerekiyor,” demek lazım, sonra diğer tarafa da dönüp, “Evet, paralel devletin paralize edilmesi gerekiyor,” demek durumundayız. Bu hal zaten kendiliğinden bizi 3. seçeneğin bir parçası yapıyor. Konunun belki doğrudan tarafı değiliz, ama sonuçları bizleri etkiliyor.

Yoksa Godot’yu bekler gibi bir halin de anlamı yok. Beckett bu kadar umutsuz olsaydı zaten o metni kaleme almazdı. Belki de bizim de umutsuzluğumuzdur umudun kendisi.

Bu tür ortamlarda nihilist ve sinik eğilimler her zaman toplumsal dönüşümlerin ayak bağı olmuştur. Pusulamız her zaman barışta ısrar ve kamu yararı olmalıdır.
Öcalan’ın son mektubu büyük ölçüde oyunu bozdu ve çıkış zemini olarak demokratik siyaset alanının güçlendirilmesi gerektiğini gösterdi.

Yerel seçimlerde Kürt seçmeninin tutumu giderek seçimi belirleyecek hale geldi. Talepler belli ve gerek anayasal gerek yasal düzenlemelerde Kürt sorununun demokratik çözümü yönünde kararlı ve hızlı adımlar atmak gerekiyor.

Yerel seçimlerde herkes kendisine yakışan adayları gösteriyor, yurttaş da kendisine yakışan adayı destekleyecek. Seçim sonuçlarına bakarak nasıl vites değiştireceğimize karar vermemiz gerekiyor.

Yargının artık herhangi bir meşruiyeti kalmadığı gibi yeniden yargılanmanın benzer bir yapı içinde sonucunun farklı olacağı, objektif kalınacağı, hasılı meşruiyetinin olacağına ilişkin en ufak bir belirti de bulunmuyor.

Adaletsizlikleri şimdi fark edenler 18 yıldır adalet arayan Cumartesi Anneleri’ne gözlerini kapatmasalardı, belki bu kadar zaman da yitirmemiş olurduk.
Gerek yolsuzluklara, gerek de yargı içindeki örgütlenmelere yönelik Meclis’in harekete geçmesinde fayda bulunuyor. Cumhurbaşkanı’nın harekete geçmesini önerenler ise tam da ne yapması gerektiği konusunda net bir fikir ileri süremiyorlar.

Karşılıklı tasfiyelerin yaşanacağı bu süreçte dayatma, emrivaki yapma kültürünün sistemi nasıl kilitlediğini görüyoruz. Ama belki de bu sayede bilmediğimiz çok şey açığa çıkmış bulunuyor.

İş adamlarıyla konuştuğumuzda, ortak havuza ya da ağa katkı sunmadan, memlekette iş yapılamadığını yana yakıla anlatıyorlar. Siyasilerin yakınlarını bu tür işlere sürmelerinin kabul edilebilir bir yanı yok.

Biz Taksim-Gezi Parkı’nın toplumsal boyutu üzerine kafa yorarken, akçalı arkaplanına ilişkin pek üzerinde durulmuyor. Merak ediyorum, Gezi ısrarının arkasında orada yapılacak iş merkezine yönelik önceden toplanan paraların, iş duvara toslayınca, geri istenmesinden kaynaklanan bir krizin yattığı ve bunun Bodrum’da geniş bir arazi tahsisi üzerinden daha sonra çözüme bağlanınca konudan vazgeçildiği iddiaları acaba doğru mudur?

Eğer iş çevrelerinin bu feryatları ve sonrası futbol dünyasına kadar uzanan mutabakat bilgisi doğruysa, yine de burada eksik kalan işin uluslararası boyutu oluyor ki, Ortadoğu politikalarındaki farklılaşma ile ABD’nin hükümete resti ile bu iç süreç örtüşmüş ve herkes kendi meşrebince bu durumdan faydalanmış olabilir.
Bütün bu acayipliklerin ortaya çıkarılmasında aleni ve şeffaf bir ortamın yaratılmasında fayda bulunuyor.

Devlet Öcalan’ın fotoğraflarını servis ederek, 2013’de başlayan müzakere süreçlerinin kıymetini hatırlatmış oldu. Biz de onlara en kıymetli şeyin zaman olduğunu anımsatalım. Zamana karşı yarışıyorsak eğer, herkes elini çabuk tutmalı.

Yolsuzluklara da paralel yapılanmalara da karşı olan bir irade var önümüzde ve ülkenin geleceğini işte bu siyasetin aydınlık yüzü belirleyecek.
Gün devlete ve sermayeye endeksli siyasetten yurttaşa endeksli siyasete geçme becerisini gösterme günüdür.

Lao Tzeu haklı: “Bir halkın yönetilmesi güçleşti mi, o halk çok şey öğrendi demektir.”

[email protected]

1584190cookie-checkPusula

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.