Putin Orta Asya’da enerji bağlantısında

Putin’in altı günlük Orta Asya ziyaretleri dün Kazakistan’la başlamıştı. Rusya Federasyonu Başkanı, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le birlikte geldi.

Nazarbayev Putin’e eşlik edebilmek için, Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmanın ele alınacağı bir zirveye katılmak üzere yapacağı Polonya ziyaretini iptal etti.

Putin, Nazarbayev ve Türkmenistan’ın yeni cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Rusya’nın Türkmen ve Kazak gazının büyük bölümünü Avrupa’ya kendi toprakları üzerinden taşıyacak bir boru hattı inşa edilmesi yönündeki planını ele alacak.

Bu boru hattı, Hazar Denizi’ndeki petrol ve doğal gazın Batı’ya taşınmasında Rusya’nın hâkim rolünü daha da güçlendirecek.

ABD ve AB ise, doğal gazın Orta Asya’dan Rusya kontrolü haricinde ithal edilmesi için Hazar üzerinden geçecek alternatif bir boru hattı projesi üzerinde çalışıyor.

Avrupa Rusya’nın enerji kaynaklarına fazla bağımlı kalmaktan kaygılı…

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, dün Kazak petrolünün büyük bölümünün Rus toprakları üzerinden taşınmasına devam edileceğini açıklamıştı.

Kazakistan halen, Hazar Denizi’nin karşı kıyısına, Bakü’ye gemiyle önemli miktarda petrol sevkediyor.

Bu petrol, daha sonra Rusya’yı by-pass eden Bakü-Ceyhan boru hattına naklediliyor. Azerbaycan Hazar Denizi’nin altına döşenecek borularla bu hattı genişletmek istiyor.

Ancak Kazakistan, Rusya’nın rahatsız olabileceği düşüncesiyle bu projeye tam destek vermiyor.

Üçlü görüşmede Türkmenistan’ın nasıl bir tutum takınacağı ise bilinmiyor.

Bazı gözlemciler, yeni Türkmen liderin Rusya’yla işbirliğini canlandırmak istediğini, bu nedenle Kazakistan’dan geçecek boru hattı projesine destek vereceğini söylüyor.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı geçen hafta Amerikan petrol devi Chevron’a Hazar Denizi’nde iş yapma izni vermişti. Rus lider görüşmede, Türkmenistan’ın bu kararının ne anlama geldiğini de anlamaya çalışacak. (BBC)

1150850cookie-checkPutin Orta Asya’da enerji bağlantısında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.