Putin: Türkiye pişman olacak

Kremlin Sarayı’nın Georgiyevskiy Salonu’nda parlamanterlere hitap eden Putin, Türkiye’yi affetmeyeceklerini belirterek “Rusya’nın yanıtının sadece yaptırımlarla sınırlı kalacağını düşünenler yanılıyor” diye konuştu.

Konuşmasına ‘Terörizmle savaşan Rus askerlere’ teşekkür ederek başlayan Putin Ankara’yı ‘teröristlere yardım etmekle’ suçladı, Moskova’nın bu durumu gözardı edemeyeceğini kaydetti.

Rusya lideri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de çok sayıda eski ve güvenilir dostumuz var. Onlar, askerlerimizin ölümünden doğrudan sorumlu olan bazı üst düzey yetkililerden farklı kişiler. Ama yapılanı unutmayacağız. Arkamızdan vurulduk.

“Bunu neden yaptıklarını sadece Allah biliyor. Allah Türkiye’deki yönetici eliti, muhakeme yeteneğinden yoksun bırakarak cezalandırmaya karar verdi. Türkler yaptıklarından dolayı fazlasıyla pişman olacak. Onların domateslerini yasaklamakla yetinmeyeceğiz.”

Ölen Rus askerler için saygı duruşu

Rusya liderinin konuşması öncesi ise Türkiye’nin düşürdüğü uçağın ölen pilotu ve kurtarma çalışmaları sırasında vurulan Rus asker için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Suriye’deki hava saldırılarına katılan Rus pilotlar ile ölen iki Rus askerin anneleri de Kremlin’de hazır bulundu.

Putin’in konuşmasını Rusya Parlamentosu’nun alt ve üst kanatları olan Federasyon Konseyi ile Duma’dan yaklaşık 1000 milletvekili ile 500’den fazla yerli ve yabancı basın mensubu izledi.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoly Antonov da dün Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan ‘çalınan petrolün’ en büyük alıcısı olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ailesinin ‘bu suç faaliyetine karıştığını’ iddia etmişti.

Erdoğan: İspat edemezsen koltuğu bırakacak mısın?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Rusya’nın iddialarına bugün de tepki gösterdi.

Türk-İş 22. Olağan Genel Kurulu’na katılan Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e hitaben, “Rusya, bizim DAEŞ’ten petrol aldığımızı ispat etmek zorunda. İspat ederse ben koltuğu bırakırım. Ama ispat edemez ise Putin koltuğu bırakacak mı?” diye sordu.

Türkiye’nin doğalgaz ve petrol aldığı yerlerin belli olduğunu belirten Erdoğan, suçlamalara ailesinin karıştırılmasının da ahlaki olmadığını söyledi.
Erdoğan Rusya’ya, suçlamalarını iade etti:

“Haa, (petrolü) kim alıyor? Onu da söyleyeyim. Hem Rus pasaportu sahibi hem de Suriyeli olan George Hasawi bu işin en büyük tüccarıdır. DAEŞ’ten petrolü alıyor; hem rejime satıyor, hem de uluslararası bu işi yapan camiaya satıyor. Bunu Amerikan Hazine Bakanlığı belgelerle açıkladı. Bir de Rusların meşhur satranç ustası var (Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Kirsan Ilyumzhinov). O da bu yarışın içerisinde. O da bu petrol tüccarlığını yapıyor. Elimizde belgelerimiz var, bunları dünyaya açıklamaya başladık, başlayacağız.”

Davutoğlu: Pravda palavralarına kimse itibar etmez

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Rusya’nın ‘Türkiye’nin IŞİD’den petrol satın aldığı iddiasına’ sert tepki gösterdi.

Azerbaycan’a hareketi öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Rusya’nın son 20-25 yılda Soğuk Savaş sonrasında unuttuğu zannedilen özelliklerinin birer birer ortaya çıktığını söyledi.

Davutoğlu, “Soğuk savaş döneminde Sovyet propaganda makinesi vardı. Her gün değişik yalanlar üretir, önce kendileri inanır sonra da dünyanın inanmasını beklerlerdi. Bunlar, ‘Pravda yalanları, palavraları’ diye anılırdı…Bu Sovyetik propaganda makinesinin yalanlarına kimse itibar etmez” dedi.

24 Kasım’da bir Rus uçağının Türk savaş uçakları tarafından hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile düşürülmesinin ardından Ankara ile Moskova arasında bir dönem çok iyi olan ilişkiler kopma noktasına gelmiş durumda.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün AGİT Zirvesi için gittikleri Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bir araya gelecek.
Bu görüşme, Türkiye ve Rusya arasında, kriz sonrası yapılacak en üst düzey temas olacak.

1471410cookie-checkPutin: Türkiye pişman olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.