Putin’den Ukrayna sürprizi

Rus Interfax haber ajansının haberine göre Putin, Rusya’nın birliklerini Ukrayna sınırından da çektiğini söyledi.

Nato, geçtiğimiz haftalarda Ukrayna sınırında 40 bin Rus askeri olduğunu duyurmuştu.

Rus askerlerinin sınırda konuşlanmasının Avrupa Birliği, NATO ve ABD ile Rusya arasındaki gerilimi de tırmandırdığını belirten Putin, “Ukrayna sınırındaki birliklerimizin endişeye neden olduğu bize sık sık söyleniyordu. Askerleri çektik. Bugün askerler artık Ukrayna sınırında değil, düzenli vazifelerini yerine getirdikleri eğitim alanlarındalar” diye konuştu.

Referandumu erteleme çağrısı

İsviçre Cumhurbaşkanı ve AGİT Başkanı Didier Burkhalter’le düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Putin, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara da seslenip, bölgenin özerkliği veya Kiev’den bağımsızlığı için 11 Mayıs’ta yapılması planlanan referandumun ertelenmesi çağrısında bulundu.

Rus lider, “Güneydoğudaki temsilcilerden, 11 Mayıs’ta yapılması planlanan referandumu, diyalog şartlarının sağlanması için ertelemelerini talep ediyoruz” dedi.

Associated Press haber ajansına konuşan Donetsk Halk Cumhuriyeti başkanı Roman Lyagin ise, Putin’in uyarılarına rağmen 11 Mayıs’taki özerklik referandumuyla ilgili planlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Rusya yanlıları ise Putin’in açıklamalarına saygı duyduklarını ve dikkate alacaklarını ifade etti.

Putin, 25 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı için düzenlenmesi planlanan erken seçimlerin de ‘doğru yönde bir adım’ olduğunu dile getirdi.

Rus lider Ukrayna ordusuna da, ülkenin doğusundaki hükümet binalarını ve karakolları ele geçiren Rusya yanlılarına yönelik tüm operasyonlara son vermesi çağrısında bulundu.

Rusya’nın Ukrayna krizinin çözümü için ‘elinden gelen her şeyi yapacağını’ belirten Putin, uluslararası barış çabalarına da ‘en olumlu şekilde yaklaşacaklarını’ ifade etti.

1417980cookie-checkPutin’den Ukrayna sürprizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.