“Putin’in adamları beni öldürecek”

PUTİN’İN ADAMLARI BENİ ÖLDÜRECEK

Mayıs ayında üçüncü kez devlet başkanlığı koltuğuna oturan Vladimir Putin’in 12 yıllık iktidarı boyunca Rusya’nın kötüye giden insan hakları ve basın özgürlüğü karnesinde düşüş devam ediyor.

Yolsuzlukları ifşa eden ünlü gazeteci Anna Politkovskya‘nın 2006’da ve Rusya’ya bağlı özerk cumhuriyet Çeçenistan’daki insan haklarını araştıran Natalya Estemirova’nın 2009’da öldürülmesinin şokunun halen yaşandığı ülkede gazeteci Tanya Lokşina aldığı ölüm tehditlerini basın toplantısıyla açıkladı. Dünyanın en etkili insan hakları örgütlerinden Human Rights Watch’ın araştırmacılarından Lokşina önceki gün yaptığı toplantıda, doğmamış çocuğunun bile tehdit edildiğini anlattı.

‘Artık yalnızsın’

Tehdit mesajlarında her adımının belirtildiğini anlatan Lokşina, telefonunun dinlendiğine bunun da güvenlik güçleri tarafından yapıldığına inandığını anlattı. Geçen hafta Müslüman nüfus ağırlıklı Dağıstan’a gitmeden önce gelen bir mesajı anlatan hamile Lokşina; “Kolay bir doğum yapmayacağımı ve Moskova’ya döndüğümde peşimden geleceklerini söyleyen bir mesaj gönderdiler” dedi.

Ödüllü gazeteci

Ödüllü bir gazeteci de olan Lokşina mesajlarda yer alan bilgilerin ancak özel görüşmelerinin takip edilmesiyle elde edebileceğine dair çarpıcı örnekler verdi. Kuzey Kafkaslar konusunda Rusya’nın en önemli uzmanlarından eşinin uçağı kalktığı anda cebine gelen “Artık yalnızsın” mesajından, doğum yapacağı tarihe ve kayıtlı olmayan ev adresine kadar özel hayatının izlendiğini Rus basınına dehşet içinde anlattı.

Ombudsman araştırıyor

Geçen aralık ayında Dağıstan’da polis şiddetine sıklıkla yer veren muhalif bir yerel gazetenin sahibi Hadzimurad Kamalov, ofisinin dışında vurularak öldürülmüştü. Rus Dışişleri Bakanlığı, insan hakları ombudsman’ından Lokşina’nın iddialarının soruşturulması için talimat geldiğini açıkladı. Meclisten yakın bir zamanda geçen yeni bir yasaya göre yurtdışından fon alan sivil toplum kuruluşları ‘yabancı ajan’ olarak kayıt yaptırmak zorunda. (Milliyet)

1359720cookie-check“Putin’in adamları beni öldürecek”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.